Чешката национална банка обяви във вторник, че планира въвеждането на

...
Чешката национална банка обяви във вторник, че планира въвеждането на
Коментари Харесай

Имотите в Чехия вече са толкова скъпи, че страната иска да ограничи покупките на жилища

Чешката национална банка разгласи във вторник, че възнамерява въвеждането на прецизни правила, свързани с отпусканите ипотечни заеми в страната, за ограничение на повишаването на жилищата, което съгласно финансовата институция заплашва от дестабилизиране стопанската система.

Според проектите на банката новите правила, които би трябвало да влязат в действие от октомври месец, кредитополучателите няма да могат да харчат повече от 45% от месечния си приход за покриване на разноските по ипотеки, излиза наяве от информация на Radio.cz.

Въвеждането на тези промени няма да бъде обвързвано със законодателни промени, само че ще бъде издадено като рекомендация към комерсиалните банки, които от своя страна би трябвало да се съобразят с условието.

" Ние се интересуваме главно от това какво ще се случи с изплащането на тези заеми, когато свършат положителните времена за стопанската система ", съобщи гуверньорът на Централната банка на Чехия Иржи Руснок.

" Въпреки че това може да не се случи скоро, ще стане действителност един ден. В момента, в който главните лихви или безработицата тръгнат нагоре, огромна част от семействата може да бъдат изправени пред усложнения с изплащането на отговорностите си, което от своя страна ще докара до отрицателен резултат върху положението на банките ", изяснява още той, представен от уеб страницата Emerging Europe.

Според изчисленията на централната банка през 2017 година цените на парцелите в Чехия са нарастнали с 14% и тази наклонност се резервира при започване на тази година.

По изчисленията на Deloitte жилищата в Прага, да вземем за пример, са доста по-високи от тези в останалите огромни градове в разрастващите се пазари в Европа. На годишна база през първото тримесечие те са скочили с 8,1% до 2948 евро на квадратен метър, което е двойно повече от междинната цена в Будапеща.

Междувременно инфлацията в Чехия, в изчисляването на която не влизат цените на жилищата, се оказва малко над плануваните от финансовата институция в размер на 2,2% за май.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР