Чешката хокейна легенда Яромир Ягър отбеляза своя 51-и рожден ден

...
Чешката хокейна легенда Яромир Ягър отбеляза своя 51-и рожден ден
Коментари Харесай

Чешката хокейна легенда Яромир Ягър вече има 1099 гола в официални мачове

Чешката хокейна легенда Яромир Ягър означи своя 51-и рожден ден седмица по-рано, откакто вкара 1099-ия си гол в кариерата и изпревари Уейн Грецки в тази листа. Ягър, който ще навърши 51 години на 15-и февруари, се разписа за тима на Кладно при провалянето с 3:4 от Тринец в чешката Елитна хокейна лига. Крилото беше вторият най-хубав голмайстор до 2018-а година, когато беше освободен от Калгари, означи попадение номер 1099 в своята професионална и интернационална кариера.

Ягър получи шайбата зад вратата, заобиколи я и отстрани един бранител, след което я прати в мрежата за 4:3 в 4:32 минута на финалния интервал на срещата. И в това време този гол стана неговата втора точка в мача (по системата гол+пас). Той асистира на Томаш Плеканец – различен някогашен състезател от НХЛ, осъществил за 1:1 в първата третина на срещата. До края на срещата обаче отборът на Тринец обърна развоя на срещата на 5:4.

С три гола и 8 подавания Яромир Ягър има 11 точки в 19 мача за Кладно през този сезон. Кладно – един от най-старите хокейни тимове в Чехия, е първата стъпка на легендата в хокея на лед, където той дебютира на професионално равнище още като младеж. И освен играе, само че е и част от притежателите. Той влезе в Борда незабавно откакто договорът му с Калгари Флеймс изтече.

Ягър приключи кариерата си в Северна Америка с 844 гола в постоянния сезон и в плейофите. Също по този начин има 93 попадения в Руската лига или Континенталната хокейна лига (КХЛ), както и 107 шайби във вратите в чехословашките и чешките шампионати. За националния тим на Чехия има 55 гола на Олимпийски игри, Световни шампионати и шампионата за Световната купа, както и на ЕвроХокей Тур.

Уейн Грецки, одобряван за най-великия хокеист на всички времена, е рекордьор в НХЛ с 894 гола, само че подвига броя до 1072 с головете в плейофите и в шампионата на Западната хокейна асоциация (WHA), както и 26 с националния тим на Канада. Там се включват 17 за шампионата Канада Къп, три за Световната купа, а също по този начин и 6 на Световни шампионати. Важно е да се означи, че в огромна част от кариерата си Грецки не е бил допускан до присъединяване на Световно състезание и Олимпийски игри съгласно договорите сред лигите и федерациите.

Снимки: Gettyimages
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР