Червеното цвекло е пълно с витамини от група В, както

...
Червеното цвекло е пълно с витамини от група В, както
Коментари Харесай

6 причини да наблегнете на цвеклото

Червеното цвекло е цялостно с витамини от група В, както и с желязо, мед, магнезий, калций и фибри, тъй че да обезпечи същински здравословен прилив на потребни субстанции към тялото. Просто нямате причина да го пренебрегвате.

Освен корена и листата са доста потребни. Не ги изхвърляйте, тъй като са също толкоз потребни и вкусни като корена. Добавете по-малките нежни и свежи листа към салатата, задушете ги с малко зехтин и чесън независимо или с други зеленчуци, или ги забъркайте на омлет — стават еднообразно вкусни.

Любопитен факт за аленото цвекло е, че през 1747 година берлинският химик Андреас Зигисмунд Маркграф открива метод, по който да създава захар от аленото цвекло. Днес към 20% от захарта в международен мащаб се извлича от цвекло. Но дано този факт не ви заблуждава — аленото цвекло е един от най-полезните зеленчуци, за които може да се сетите. В доказателство — имаме най-малко шест аргументи.



НАМАЛЯВА КРЪВНОТО НАЛЯГАНЕ
Цвеклото съдържа естествени нитрати, които след храносмилане се трансформират в нитрична киселина, която оказва помощ на кръвоносните съдове да се провиснал, благоприятства потока на кръвта и в последна сметка води до понижаването на кръвното налягане. Едно проучване от 2012 година да вземем за пример открива, че няколко часа след пиенето на сок от цвекло, кръвното налягане на участниците е спаднало с 4-5 пункта.

БОРИ съдебна експертиза С РАКА
Яркият червено-лилав цвят на цвеклото е разследване на съдържащия се в него фитунутриент беталаин, който има противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. А съгласно едно проучване, оповестено през 2013 година, открива, че беталаинът извършва превантивна функционалност при рак на панкреаса, гърдите и простатата.



ПРОЧИСТВА ОРГАНИЗМА
Беталаинът също по този начин има и детоксикиращи свойства, като се бори с токсините в тялото и спомага за извеждането на остатъчните нездравословни субстанции от организма, като по този метод прочиства черния дроб и кръвта. А съдържащият се в цвеклото манган в допълнение укрепва имунната система и се грижи за вярното действие на черния дроб и бъбреците.

ДЕЙСТВА ПРОТИВОВЪЗПАЛИТЕЛНО
Възпалителните процеси са част от реакцията на имунната система против болесттите, и могат да доведат до проблеми в разнообразни елементи на тялото. Цвеклото се бори с възпалителните процеси, като оказва помощ за отбраната на клетките от увреждащия ги стрес. А съдържащите се в него фибри усилват равнищата на ензимите с антиоксидантни свойства и тези на белите кръвни телца, като по този метод спомагат за откриването и битката с непознати болестотворни кафези.



ПОВИШАВА ИЗДРЪЖЛИВОСТТА
Следващия път преди подготовка най-добре да заложите на меню с виолетов цвят, тъй като естествените нитрати в цвеклото покачват физическата устойчивост. Само дето би трябвало по-голямо количество — към 3-5 приблизително огромни глави цвекло, с цел да усетите въздействието. Но за благополучие, сокът от цвекло идва навръх място тук — в едно проучване от 2015 година издръжливостта на колоездачи, пили сок от цвекло, се нараснала с 15%.

ПОДОБРЯВА ЗРЕНИЕТО
Зелените елементи на цвеклото съдържат доста повече желязо от спанака, както и високи количества от потребните за очите картеноиди, лутеин и бета-каротен. Целият този коктейл работи в интерес на зрението, плюс това може да понижи риска от макулна недъгавост и болести на ретината в преклонна възраст.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР