Червеното езеро, известно също така и като Кървавото езеро, е

...
Червеното езеро, известно също така и като Кървавото езеро, е
Коментари Харесай

Мястото става популярно преди година: Изключително красиво е, но и много опасно

" Червеното езеро ", известно също по този начин и като " Кървавото езеро ", е една от настоящите тематики в обществените мрежи. Мястото стана известно през 2023 година. 

Красиви фотоси, притеглят от ден на ден хора, които желаят да го зърнат с очите си. Мястото, което се намира край пазарджишкото село Елшица, притегля от ден на ден хора, предава кореспондент на Sofia24.bg . Но " Червеното езеро " не е типичната туристическа дестинация, тъй като мястото е извънредно рисково.

Мястото е рисково! Защо? 

" Червеното езеро " е рисков замърсител, тъй като тази вода съдържа тежки метали. Според осведомени става въпрос за желязо, манган, никел и мед. Цветът му се дължи главно на замърсяване в резултат на рандеман на медна и пиритна руда. Оттук се получава и аленият цвят.

Кметът на Елшица Митко Кочев не един път е предупреждавал, че парцелът, в който се намира езерото, не е общинска благосъстоятелност. Въпреки всичко, локалната власт е пробвала да ограничи достъпа до езерото, поставяйки табели, на които е посочено, че мястото не е по никакъв начин безвредно. Нашият кореспондент обаче не видя табелки, една от тях се търкаляше на земята. На нея написа: Внимание не преминавай! 

Митко Кочев непрекъснато моли хората да не посещават езерото, което не е феномен. Въпреки това обаче млади и остарели идват тук. Мнозина обаче знаят, че не трябва да пипат водата, тъй като тя може да аргументи изгаряния по тялото.

Как се образувало езерото?  

Езерото се е образувало чрез дренажни води, които са проникнали на повърхността след окончателната разпродажба на рудник Елшица през 1998 година. Миннодобивната активност в селото е спряна през 1992 година, а е почнала в далечната 1936 година

Така че, влизането в " Червеното езеро " е строго неразрешено. Местните поучават да туристите да не посещават езерото. От общината има проект то да бъде изпразнено до 2026 година.  " Червеното езеро " е ситуирано на малко повече от километър от село Елшица.  Намира се на 108 км от София и на към 64 км от Пловдив.

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР