Червено вино се лее с блага цел - почитане на

...
Червено вино се лее с блага цел - почитане на
Коментари Харесай

Днес Е Първият Ден, В Който Почитаме Трифон Зарезан!

Червено вино се лее с богатства цел - удостояване на празника и на най-древното пиво в света.

Между другото всяка една вяра уважава виното. В доста страни го назовават " балсам на боговете ", някъде в Азия го назовават " кръвта на тигрите ", като по-този метод го асоциират със мощ и мощност, античните римляни пък са споделили " Ин вино веритас " / Във виното е истината " /.

Празникът не е подминат и от християните, които празнуват Свети Трифон, който се смята за страж на лозята. Известен като Свети страдалец Трифон, светец-лечител, той е роден към 225 година в Комсада, в малоазийската област Фригия, Римската империя. По време на царуването на император Деций Траян бил посечен с меч. Император Деций Траян се оказал несклоняем зложелател на християнското обучение. Той заповядал всички по-тачени светци да бъдат изправени пред съд. Сред тях бил и Трифон, който не поискал да се отхвърли от вярата си и умрял като страдалец.

Българите правели алегорично първата пролетна резитба на лозите на 14 февруари - денят, в който по остарял жанр бил възпоменаван Св. страдалец Трифон. Този ден те нарекли " Трифон Зарезан ". След благословиите, поливането с вино, ритуалните игри, песните и хората, всички сядали на обща софра върху пешкири на земята.

Според данни на статистиката приблизително на разположение у нас се пада консумация на към 30 литра бира, на 10-15 литра вино и на към 10 литра концентрат на година.

Може би не е инцидентен и фактът, че тъкмо след рожденият ден на водката - 31 януари, идва денят на виното Трифон Зарезан - 1 февруари
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР