Червената лампичка за вдигането на данъците свети все по-червено. Следващото

...
Червената лампичка за вдигането на данъците свети все по-червено. Следващото
Коментари Харесай

Ще поскъпне ли отново хлябът

Червената лампичка за повдигането на налозите свети все по-червено. Следващото постоянно държавното управление ще би трябвало да избира дали да усили налозите, да реформира разноските, или да усили недостига и дълга. Тази прогноза даде през седмицата служебният министър на финансите Росица Велкова.
 
В момента България е измежду страните с най-ниски налози в Европа, оповестява NOVA. Най-общо те се разделят на два типа. Едните са тези, които всички  усещаме и виждаме на фиша на заплатата си всеки месец. Такива са здравните и обществените осигуровки, които се удържат, данъкът върху прихода, който е 10% и налог облага за компаниите.

Вторият тип налози са непреки. Като Данък добавена стойност и акциза, митата. С актуализацията на бюджета през тази година се отстрани ДДС-то  за хляба и брашното, понижени от 20 на 9% бяха и ставките  в опит на ръководещите да се преборят с високите цени и фрапантните разноски, които бизнесът и хората би трябвало да вършат поради високите цени на енергоресурсите.
 
Ще нарастне ли хлябът ни и допустимо ли е да се върне още веднъж общоприетият налог както за брашното, по този начин и за хляба? Хлебопроизводители споделят, че от две години са на ръба на оцеляването.

По-евтин ли е хлябът в Румъния от нашия

Малка фамилна пекарна в центъра на Русе. Хлябовете, които се създават, са съвсем бутикови - от такива с бяло брашно и жива закваска, до по-специалните от ръж и лимец. И макар постоянната клиентела и нулевата ставка на налог добавена стойност за брашното и хляба, търсенето от ден на ден спада.
 
 istock istock
За разлика от хляба, закуските не са освободени от Данък добавена стойност. Според  собственика  на пекарната това не е разумно и даже предлага всички хранителни артикули да са с нулева или най-малко по-ниска ставка на налога. Евентуалното връщане към облагането с Данък добавена стойност на брашното  би довело до повишение цената на хляба, утежняване на качеството му и стесняване на потреблението, предвижда Жулиент Таушанов. И предсказва банкрути в сектора, в случай че страната не планува комплекс облекчителни ограничения.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР