Червената армия ли спаси българските евреи? Този дебат се разгоря

...
Червената армия ли спаси българските евреи? Този дебат се разгоря
Коментари Харесай

Вицепрезидентът на Еврейския конгрес: Оставете спасените на мира!

Червената войска ли избави българските евреи? Този спор се разгоря след думите на говорителката на съветското външно министерство Мария Захарова, че в годините на Втората международна война съветските бойци са предотвратили депортацията на евреите от България и по този метод са ги избавили от крах.

„ През 1945-а година делегацията на българското еврейство на Световния еврейски конгрес в Лондон декларира: „ Ние сме живи с помощта на българския народ и героичните победи на обединените армии ". Това за мен изчерпва тематиката веднъж завинаги”. Това съобщи за „ Здравей, България “ вицепрезидентът на Световния еврейски конгрес Емил Кало.

По негово мнение по-точна е формулировката, че българското гражданско общество е избавило своите евреи: „ Защото хиляди евреи от Македония и Беломорска Тракия не се завърнаха по домовете си. След като твърдим, че това са изконни български земи, значи това са български евреи”.

Относно това дали има наклонност за приписване на заслуги по спасяването на евреите, Кало разяснява: „ По-рано си разреших в една медия да кажа: "Стига към този момент, оставете избавените на мира! Този акт на избавление стана мотив за безпределно неприятни антисемитски мнения “.

Междувременно, изявлението на Захарова продължава да предизвика мнения. Във вторник депутатът от Българска социалистическа партия Иво Христов даде нов подтик на тематиката, откакто съобщи, че думите на говорителката на съветското Министерство на външните работи са извадени от подтекста за да се избегне главната тематика - оскверняването на съветските монументи в България.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР