Черноморските споразумения фактически престанаха да действат днес, руските искания не

...
Черноморските споразумения фактически престанаха да действат днес, руските искания не
Коментари Харесай

Песков: Зърнената сделка е прекратена, Западът не изпълни условията по споразумението

Черноморските съглашения в действителност престанаха да работят през днешния ден, съветските претенции не са изпълнени.

 

Това съобщи в понеделник пред публицисти прессекретарят на съветския президент Дмитрий Песков.

" Всъщност договореностите за Черно море престанаха да бъдат в действие през днешния ден. Както сподели по-рано президентът на Руската федерация, срокът на 17 юли изтича. За страдание, частта, отнасяща се до Русия в това черноморско съглашение, до момента не е изпълнена. Затова то се приключва ", съобщи Песков.

" Сделката за зърното е прекъсната ", акцентира представителят на Кремъл. - " Веднага щом съветската част бъде изпълнена, съветската страна ще се върне неотложно към осъществяването на тази договорка. "

Западът не извърши ред условия по съглашението, измежду които да облекчи рестриктивните мерки върху банковия и застрахователния бранш и износа на съветски торове и селскостопанска продукция.

Москва публично уведоми Анкара, Киев, както и секретариата на Организация на обединените нации, че приключва договорката за зърно, съобщи и Мария Захарова, представител на Външното министерство на Русия.

 

Песков посочи, че решението да не се възобновява съглашението не е обвързвано с офанзивата против Кримския маст, която той назова " терористичен акт " и упрекна Украйна.

 

Украинската войска позволява, че офанзивата може да е провокация от страна на самата Русия. Украинските медии обаче цитират анонимни източници, които настояват, че зад случая стои Службата за сигурност на Украйна.

" Между тези събития няма безусловно никаква връзка. Още преди терористичната офанзива позицията беше заявена от президента Путин, категоричен бе Песков.

 

Първоначално съглашението сред Русия и Украйна бе подписано през юли 2022 година с посредничеството на Турция и Организация на обединените нации. Според него може безвредно да се експортират по черноморски транспортни коридори украински зърнени храни, което до тогава бе невероятно поради блокадата на украинските пристанища от съветските военни. До договорката се стигна, откакто стана ясно, че преустановяването на износа на зърно от Украйна (един от най-големите производители в света) води до световна продоволствена рецесия.

Черноморската зърнена самодейност (официалното название на споразумението) бе за период от 120 дни с опция за удължение. 



Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР