Черноморската , позволяваща износ по море от Украйна, най-вероятно ще

...
Черноморската , позволяваща износ по море от Украйна, най-вероятно ще
Коментари Харесай

Няма страшно, ако не се поднови черноморска сделка за зърно, твърдят източници от пазара

Черноморската, позволяваща експорт по море от Украйна, най-вероятно ще бъде възобновена, споделят пазарни източници, само че даже несъгласие от страна на Русия няма да спре украинските доставки да доближат международните пазари - въпреки и на по-висока цена.

Турция, Украйна, Русия и Организация на обединените нации договарят за методите за удължение на договорката, реализирана с посредничеството през юли 2022 година, позволяваща безвреден експорт на украинско зърно през Черно море. Тя изтича на 18 май.

Москва заплаши да се откаже от договорката поради пречките пред износа на зърно и торове. Във вторник Кремъл сподели, че към момента остават въпроси по отношение на присъединяване на Русия в съглашението и че ще би трябвало да вземе решение дали да го възобнови.

От към 20 високопоставени украински и интернационалните търговци и анализатори, интервюирани от Ройтерс на конференцията GrainCom в Женева, голямо болшинство споделиха, че чакат възобновяване на договорката, въпреки и евентуално с известно забавяне.

Въпреки това " няма значение дали ще бъде възобновена ", сподели Дан Басе, президент на основаната в Чикаго консултантска компания AgResource, в коридорите на срещата. " При по-ниска годишна продукция тази година всичко може да отиде на запад през Източна Европа. Проблемът е, че ще коства 15% до 20% повече ", добави той.

Почти всички участници, интервюирани на конференцията, споделиха, че доста по-ниската годишна продукция, предстояща тази година, е облекчила натиска за експорт през черноморските пристанища и че различните направления, в това число железопътен превоз, камиони и експорт по река Дунав, биха могли да компенсират.

" Нуждаем ли се от коридора? Бих споделил " да " Но в случай че няма да го имаме, ще намерим ли решение да изнасяме всичко през експортния кулоар на Европейски Съюз? И тук бих споделил " да ", сподели на конференцията Стефан Флореску, началник за световната търговия с пшеница в CHS, най-големият аграрни кооператив в Съединени американски щати.

Въпреки това Николай Горбачов, началник на Украинската зърнена асоциация, предизвести, че без коридора експортните логистични цени ще скочат и ще понижат маржовете на фермерите толкоз доста, че те ще спрат да създават пшеница и царевица в огромни количества.

Съгласно пакта за основаване на безвреден транспортен канал Украйна съумя да изнесе към 30.25 милиона тона селскостопански артикули, от които 50% царевица и 28% пшеница. Сред другите изнесени артикули са рапица, слънчогледово масло, слънчогледов шрот и ечемик.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР