Черногорската полиция арестува мъж, обвинен в убийства и изнасилвания на

...
Черногорската полиция арестува мъж, обвинен в убийства и изнасилвания на
Коментари Харесай

Черна гора арестува бивш военен за убийства и изнасилвания във войната в Босна

Черногорската полиция арестува мъж, упрекнат в убийства и изнасилвания на цивилни жители като член на сръбските сили по време на войната в прилежаща Босна през 90-те години на предишния век, оповестиха управляващите.

Слободан Пекович е упрекнат в убийството на двама цивилни мюсюлмани и изнасилването на мюсюлмански дами през 1992 година при започване на спора в Босна, оповестиха от прокуратурата.

Пекович, който беше задържан по-рано тази седмица, е арестуван за 30 дни, заяви юристът му Адрияна Разич пред Агенция Франс Прес.

Престъпленията са осъществени в региона на югоизточния босненски град Фоча.

Според известия в медиите Пекович е бил член на босненската сръбска войска по време на войната в Босна през 1992-1995 година

Войната сред етническите хървати, мюсюлмани и сърби в страната лиши живота на 100 000 души.

От независимостта на Черна гора от Сърбия през 2006 година до момента в страната са извършени осем правосъдни процеса против офицери с невисок сан, упрекнати във военни закононарушения в Босна, Хърватия и Косово.

През 2015 година Черна гора одобри национална тактика за следствие на военни закононарушения, само че до момента единствено едно дело е приключило с неоправдателна присъда. През 2019 година някогашен боец от югославската войска беше наказан на 14 години затвор, откакто беше приет за отговорен за убийството на четирима цивилни албанци по време на войната в Косово.

Европейският съюз, към който Черна гора желае да се причисли, усили натиска върху балканската страна да направи повече за преследването на военни закононарушения. В последния отчет на Европейската комисия за напредъка на кандидатурата на Черна гора за присъединение към блока се споделя, че Подгорица би трябвало да " усили напъните си за битка с безнаказаността на военните закононарушения ".

В отчета, оповестен по-рано тази седмица, се споделя още, че някогашната югославска република би трябвало да бъде " по-активна " в следствието, преследването, съденето и наказването на военните закононарушения.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР