Черно море, с местоположението си в геополитически аспект и предоставяйки

...
Черно море, с местоположението си в геополитически аспект и предоставяйки
Коментари Харесай

Младежите на БСП: Законопроектът за вятърните електроцентрали в Черно море е лобистки и вреден за България

Черно море, с местоположението си в геополитически аспект и предоставяйки обилни запаси и благоприятни условия, играе извънредно значима роля за България. Като главен източник на скъпи запаси, като рибни и други морски храни, както и свързаността му със стратегически направления и енергийни доставки, то заема основна позиция за морския превоз, търговия и сигурност - изключително за пристанищата във Варна и Бургас. Със стотиците си курорти и плажове, то е от значително значение и за развиването на морския туризъм в страната. В допълнение, Българското Черноморие, с разнообразната си природа и богато биоразнообразие, е дом на стотици скотски и растителни типове.
С оглед на гореизброените и във връзка със Законопроекта за силата от възобновими източници в морските пространства, ние, от Младежко обединяване в Българска социалистическа партия, се разгласяваме твърдо срещу този законопроект и настояваме в най-кратки периоди той да бъде отдръпнат. Законопроектът цели регламентирането и употребата на възобновими енергийни запаси в българската акватория на Черно море, изграждайки вятърни електроцентрали в морските пространства, които да действат със период от по 30 години под надзор на концесионер, което считаме за неприемливо.
Поддържаме мнението, че този план ще докара до много повече проблеми, в сравнение с решения в посока благополучието на България. Позоваваме се на обстоятелства и научни тези:
Черно море не е уместно за построяването на вятърни електроцентрали спрямо други райони (например Северно море), защото предлага много по-слаби вятърни условия заради обстоятелството, че е вътрешен воден басейн, заобиколен от всички страни със суша, което не разрешава образуването на мощни вятърни течения.
 Тази мярка ще окаже отрицателен екологичен резултат върху морските флора и фауна, в това число върху мигриращите птици и други морски жители. Съществува детайлно разказана информация за отрицателните резултати на вятърните електроцентрали на сушата върху популацията на птиците (през българското Черноморие минава миграционният път на голям брой диви птици). Без подозрение подобен резултат се чака и над вода.
 Законопроектът не зачита рисковете от отрицателно влияние върху туризма и опазването на околната среда, защото построяването на ветрогенератори над морската вода ще аргументи образно замърсяване на морския пейзаж и спад в цените на парцелите в района с над 75%.
 Съществуват големи опасности по отношение на сигурността на морския превоз заради дистанцията, на което се възнамерява построяването на вятърните електроцентрали от морските пътища и пристанища.
 Законопроектът основава риск от огромни стопански разноски и евентуални загуби за риболовния бранш, който в България е главно развиван по Черноморието, както и за други локални стопански действия, които ще бъдат наранени от разполагането на ветрогенератори.
 Неяснота в текстовете на законопроекта към това - на кой стадий тъкмо от процедурата за отдаване на концесия се изисква осъществяването на оценка на въздействието върху околната среда и екологична оценка, което, от своя страна, слага частният интерес над публичния.Ние, от Младежко обединяване в Българска социалистическа партия, поддържаме всички действия и ограничения, които покачват енергийната успеваемост у нас и в същото време са удобни към околната среда, само че няма по какъв начин да подминем обстоятелството, че този съответен законопроект не дава отговор на енергийните и екологични цели на България и по своя смисъл е лобистки, криещ се зад положителните планове на постигането на климатична индиферентност и опазването на околната среда. Без подозрение, от извънредно значение за напредъка на климатичните политики в страната е развиването на възобновимите енергийни източници да бъде приоритет, само че това не би трябвало да се случва за сметка на останалите действия в морските пространства и най-много - нарушавания в целостта на естествената и биоразнообразната среди.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР