Черно море >Най-честата причина за водни инциденти на плажа е липсата

...
Черно море
>Най-честата причина за водни инциденти на плажа е липсата
Коментари Харесай

Спасяваха удавник в демонстрация на варненския плаж

Черно море >
Най-честата причина за водни произшествия на плажа е неналичието на надзор от страна на родителите, показа след демонстрацията 19-годишният избавител от Варна Димитър Димитров. " Не слушат спасителите, влизат дълбоко и не могат да излязат. Има и пияни туристи. Докато възрастните четат книга или пият напитка на плажа, децата се увличат и влизат дълбоко в морето “ – сподели още младежът, който е избрал специалността си още преди да приключи учебно заведение. Счита, че децата от дребни би трябвало да се научат да плуват, изключително в морски град като Варна.

Първата професионална водноспасителна команда остава в историята под името " Зелените дяволи “. Тя е образувана през 1928 година, когато кметът на Варна назначава към новосъздадените Морски бани 10 души, които да охраняват къпещите се. Дотогава, още от началото на века, със избавяне на хора както по морето, по този начин и по Дунав, са се грижили разнообразни нещатни формирования. Доброволец е и първата жена воден избавител в света. Това е акушерката Христина Хранова, която по време на пребиваването си във Варна е извадила от вълните 54 удавници, за което  през 1907 година варненският областен шеф я награждава със сребърен медал " За гражданска заслуга ".

Демонстрациите през днешния ден започваха в 11,30 ч. на Южния плаж, а на следващия ден ще се проведат на плажа в Златни пясъци. В сряда в плувния комплекс " Приморски “ предстоят демонстрации от деца, минали образование " Млад избавител “ - самодейност на Българския червен кръст, подготвяща малчуганите за равномерен преход към професионалното водно избавяне, за което би трябвало да имат навършени 18 година През седмицата следва и градско състезание по водно избавяне за настоящи плажни спасители, в което обичайно се включват участници от цялата страна. На 22 юни ще се организира конференция и награждаване на изявени дейци на водноспасителната активност.

Водно избавителната работа в град Варна съществува от 1928г., когато Кметът на града назначава 10 души спасители да охраняват къпещите се /около 3000 души/ на новосъздадените Морски бани. Водното избавяне влиза в периметъра на активността на Варненската червенокръстка организация едвам през 1962г. През 1964г. се основава Водно избавителната работа към БЧК. На първо време се провеждат семинарни курсове за ръководителите на общинските и локални комитети по водно избавяне, курсове за спасители и лекари, обслужващи избавителните станции и лагери. Към БЧК – Варна е проведена лекторска група от експерти, които организират курсове с разнообразни пластове от популацията. Особено профилактично значение имат профилираната здравна култура, запознаването на популацията с обикновени познания и умелост за самопредпазване и оказването на първа помощ при давене. Всяка година БЧК провежда окръжни и републикански надпревари, които усъвършенстват активността и подготовката на спасителите.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР