Черно море е на път да се превърне в зона

...
Черно море е на път да се превърне в зона
Коментари Харесай

Елена Йончева към Йенс Столтенберг: Имаме ли основание да се опасяваме от пълномащабна война в Черноморския регион

„ Черно море е на път да се трансформира в зона на сблъскване, в което могат да бъдат въвлечени България и Румъния - две натовски страни. Как бихте коментирали сходно развиване на събитията? Очаквате ли проверка на Конвенцията от Монтрьо и по какъв начин възнамерявате да осъществите  засилено военноморско наличие на НАТО в Черно море при разширение на спора, каквито индикации има? Каква е Вашата тактика за Черно море? Имаме ли съображение да се притесняваме от пълномащабна война в Черноморския район? “ Тези въпроси насочи към генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг евродепутатът от групата на социалистите и демократите Елена Йончева. Той беше изслушан в взаимно съвещание на комисията по външна политика и на подкомисията по сигурност и защита на Европейския парламент (ЕП).

Европейските жители са обезпокоени от възходящата ескалация на войната в Украйна - макар големите помощи, които Европа и Съединени американски щати предоставиха на Украйна. Военните дейности към този момент заплашват да излязат отвън нейните границите, разяснява Елена Йончева. Ако желаеме да избегнем пълномащабна война ще се наложат договаряния. Дали не е пристигнало времето за това, като имаме поради действителностите на бойното поле, добави тя. Дали НАТО преглежда вид за търсене на компромис, който да се одобри и от двете воюващи страни и който да постави завършек на войната.

Тя подсети, че преди няколко седмици в изявление за Le Figaro някогашният президент на Франция Никола Саркози съобщи, че „ Украйна не би трябвало да се причислява нито към НАТО, нито към Европейския съюз. Не единствено тъй като не дава отговор на критериите за присъединение, само че и тъй като би трябвало да остане неутрална. " Според него завършек на войната в Украйна може да има посредством полемика и дипломация. Той разяснява и апелите да се поддържа Украйна до дъно. „ За връщане на Донбас ли става дума? За завладяване на Крим? Или да стигнат чак до Москва? Анексирането на Крим през 2014 година беше очевидно нарушаване на интернационалното право. Но във връзка с тази територия, която да 1954 година е била съветска и където болшинството от популацията постоянно се е чувствало съветско, мисля, че всяко връщане обратно е илюзорно. Въпреки че считам, че ще бъде нужен неоспорим референдум т.е. проведен под прецизния надзор на интернационалната общественост, с цел да се удостовери настоящето положение на нещата. “

Черно море е от голямо значение за НАТО, съобщи в отговор Йенс Столтенберг. Той обвърза държанието на Алианса в района с прекратяването на зърнената договорка, подписана с посредничеството на Турция, от която Русия по-късно се отдръпна. Приветстваме напъните на Турция да възвърне договорка, сподели още генералният секретар. Най-добрият метод да се подсигурява превозването на зърно от Украйна е да спре войната. В същото време той разгласи, че НАТО е нараснала наличието си в района. От известно време е по този начин, само че от началото на войната има повече морски патрули в Черно море, с бойни групи, в България и Румъния. Ситуацията в района се следи деликатно и при другите черноморски страни.

Конвенцията от Монтрьо, подписана през 1936 година, лимитира престоя на военни кораби на нечерноморски страни в района – по време, по брой и по тип на плавателните съдове. Във военно време Турция има право да затвори проливите и да не позволява въобще военни кораби в Черно море. Това тя направи след началото на войната в Украйна.

Йенс Столтенберг съобщи, че съдружниците в Алианса са наясно, че войната ще е до безсилие и това е значимо във връзка с продължаването на военната помощ и на производството на муниции. Основният приоритет е не просто доставките, само че също и гаранциите, че към този момент доставеното съоръжение ще работи. Има голяма потребност от боеприпаси, аварийни елементи и други, сподели той, само че разясни, че това не значи, че няма да се доставят изтребители F-16.

Никой не е споделил, че офанзивата на Киев ще е лесна. Тя ще е кървава и доста труда. На отбранителната си линия Русия има окопи, трудности за танкове и голямо количество мини – до момента невиждано, разяснява Йенс Столтенберг. Украинците настъпват със 100 метра дневно. Трябва да останем с Украйна освен в положителните, само че и в неприятните моменти. Ще я поддържаме, даже и да изгубят, сподели още той.

Генералният секретар на НАТО беше запитан и за потреблението на касетъчни бомби в Украйна. Дитмар Кьостер от Германия напомни резолюция на Екологичен потенциал от 2009 година, в която се цитира конвенцията от Осло за възбраната на касетъчни муниции и се приканват всички страни членки да се причислят към нея. Защо се промени позицията по тази тематика, изиска да знае той, като съобщи, че Украйна употребява касетъчни бомби, доставяни от Съединени американски щати. 90% от потърпевшите – убити и ранени, са цивилни жители, сподели Дитмар Кьостер. Понякога би трябвало да се влага в оръжие, с цел да се подсигурява мирът. Това е нещо главно, което учим още веднъж и още веднъж, сподели Йенс Столтенберг. В отговор на различен въпрос, той означи значимостта на стандартизацията при въоръжаването, тъй като 80% от разноските за защита на НАТО в този момент отиват при съдружници, отвън Европейски Съюз.

Преобладаващите изявления на съвещанието подкрепяха продължаването на помощта за Украйна. „ Кога Русия ще стартира да изпитва ужаса на войната? Кога ракети на Украйна ще стартират да падат в Русия “, попита българският евродепутат от ЕНП Александър Йорданов, а в залата се чуха овации. Мартон Гьондьоши от Унгария изиска да знае дали НАТО има принадлежности да противодейства на троянските коне в организацията, които повтарят разказа на Русия. Тейс Ройтен от Нидерландия напомни предходно изявление на Йенс Столтенберг, в което той е декларирал, че на Украйна би трябвало да се даде всичко, от което се нуждае, с цел да завоюва, само че това още не е направено. Той изиска ракети с дълъг обхват на деяние.   

Как да подобрим доставките? Как Украйна може да подсигурява коридора за износа на зърно, в случай, че Черно море не е украинско? Как бихме могли да присъстваме във водите на Румъния и България, с цел да подсигуряваме този кулоар? И ще накарате ли канцлера на Германия най-сетне да достави ракетите, попита и Михаел Галер от ЕНП, който е непрекъснат докладчик за Украйна в Европейския парламент.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР