Черно море, до голяма степен пренебрегвана част от войната в

...
Черно море, до голяма степен пренебрегвана част от войната в
Коментари Харесай

Как Черно море се превърна в гореща точка на войната

Черно море, значително подценявана част от войната в Украйна, внезапно се трансформира в казан на военно и геополитическо напрежение, отбелязва " Ню Йорк таймс ", отчитайки, че районът е извънредно значим за Москва, Украйна и Запада.
Руски военни кораби патрулират в Черно море, изстрелват ракети по украински градове, като в същото време основават фактическа обсада и заплашват всеки транспортен съд, който се опита да я наруши, отбелязва изданието.
Украинските морски дронове, които се носят по повърхността на водата, се насочват към съветските пристанища и кораби, което се трансформира във все по-голяма опасност за Русия в арсенала на Киев. Във въздушното пространство над тях самолети и дронове за наблюдаване на НАТО и съдружниците летят над интернационалните води, събирайки разследваща информация, употребена за секване на нашествието на Москва.
Граничещо с Украйна, Русия и три страни от НАТО, само че от време на време подценявано във войната, Черно море се трансформира във все по-опасен казан на военно и геополитическо напрежение след решението на Москва предишния месец да приключи съглашението, гарантиращо безвредното прекосяване на украинското зърно.
Отдалечено от яростните боеве на фронта, Черно море въпреки всичко слага Русия и страните от НАТО в такава непосредственост, каквато не съществува на други театри на войната, като отбраната на Киев или борбата за Бахмут - увеличавайки риска от борба.
" Черно море в този момент е зона на спор - военна зона, която е толкоз значима за НАТО, колкото и Западна Украйна ", споделя Иво Даалдер, някогашен американски дипломат в НАТО, който управлява Чикагския съвет по световните въпроси.
След като се отдръпна от договорката за зърно, Русия трансформира в отломки украинските черноморски пристанища, с цел да попречва доставките на зърно, които са от основно значение за украинската стопанска система, и даже нанесе удари по обекти на река Дунав на няколкостотин метра от Румъния, член на НАТО. Нападението ускори опасенията, че Северноатлантическият алианс ще бъде замесен в спора.
Миналата седмица Украйна отвърна на удара с две офанзиви по съветски кораби в поредни дни - демонстрирайки новия си фокус на деяние с морските дронове, които могат да поразяват съветски пристанища на стотици километри от брега. И издаде предизвестие, че шест съветски черноморски пристанища и методите към тях ще се смятат за зони на " боен риск " до второ разпореждане.
Битката за надзор над морето може да има последствия за международните енергийни пазари и международните доставки на храни. Почти несъмнено е, че тя ще изправи НАТО пред нови провокации, защото алиансът се стреми да поддържа главен принцип на интернационалното право - свободното мореплаване в морето - без да вкарва пакта в директен спор с съветските сили.
В продължение на епохи Черно море е в центъра на напъните на Русия да разшири геополитическото и икономическото си въздействие, което води до конфликти с други международни сили, в това число голям брой войни с Османската империя.
Морето е също толкоз значимо и за НАТО, която  съгласно Путин се пробва да унищожи Русия. Три страни членки - Турция, Румъния и България - граничат със самото Черно море, където има четири значими пристанища. В района се намират и пет страни сътрудници на НАТО - Армения, Азербайджан, Грузия, Молдова и Украйна, показва още " Ню Йорк таймс ".
Контролът над Черно море е явна военна цел за Русия и една от аргументите през 2014 година тя да анексира Крим - огромен полуостров на северния бряг на морето, когато проруският президент на Украйна беше свален с протест.
Досега физически контакт сред съветските и американските военни не е имало в тази война, като се изключи случай сред съветски боен аероплан и американски дрон за наблюдаване, вследствие на което операторите на безпилотната машина я смъкнаха в интернационалните води, показва вестникът.
" Ню Йорк таймс " регистрира също, че главното напрежение е обвързвано с това по какъв начин Съединени американски щати и Турция гледат на Черно море и по какъв начин го слагат в границите на сигурността на НАТО.> Източник: БТА
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР