Черният пипер е една от най-използваните и популярни подправки, с

...
Черният пипер е една от най-използваните и популярни подправки, с
Коментари Харесай

Няма да повярвате за какво помага черният пипер

Черният пипер е една от най-използваните и известни подправки, с която се овкусяват голям брой ястия в другите краища на света. Едва ли обаче си давате сметка, че добавяйки малко повече черен пипер към храната си, вие в действителност освен я вършиме по-пикантна, само че и се грижите за здравето си. Ето и най-големите изгоди за организма от черния пипер:
Предпазва от рак

Според едно изследване, извършено от Университета на Мичиган, черният пипер предотвратява развиването на тумори на млечната жлеза. Когато тази фалшификация се комбинира с куркума, нейните противоракови свойства се усилват още повече.

Освен пиперин, черният пипер съдържа витамин С, витамин А, флавоноиди, каротин и други антиоксиданти, които се борят с нездравословните свободни радикали и пазят организма от ракови болести и заболявания. Черният пипер е сполучлив и в битката с рак на кожата и рак на дебелото черво. Добавяйте по една чаена лъжичка черен пипер на прахуляк във всяко ваше ядене. Най-добре е да консумирате прясно надробен черен пипер.
Подобрява храносмилането

Пиперинът в черния пипер е доста потребен за храносмилателната система. Той подтиква вкусовите рецептори, които пък алармират на стомаха да създава повече солна киселина. Тази киселина е от значително значение за храносмилането на протеините.


Помага в отслабването

Черният пипер оказва помощ за вярното асимилиране (извличане на всички хранителни вещества) на храната. Освен това неговият външен пласт, който съдържа мощни фитонутриенти, подтиква разграждането на мастните кафези. Тази фалшификация също по този начин улеснява изпотяването и уринирането, което е превъзходен метод да се отървете от непотребната вода и от токсините. Всички тези действия дружно оказват помощ за загуба на тегло.
Облекчава газовете

Черният пипер предотвратява образуването на газове и облекчава дискомфорта, породен от формиране на колики в червата.

Избистря кожата

Докато ви оказва помощ да се потите по-често, черният пипер освобождава кожата ви от токсините и в действителност работи като ексфолиант. Антибактериалните и противовъзпалителни свойства на тази фалшификация пък пазят кожата от инфекции и акне.


Побеждава пърхота

Може да се отървете от шампоаните срещу пърхот и вместо тях да употребявате черен пипер. Смесете чаена лъжичка натрошен черен пипер в чаша извара. Разбъркайте добре и нанесете върху кожата на главата. Оставете да подейства за към половин час. Изплакнете косата добре. Измийте косата с шампоан чак на идващия ден.
Прочиства запушения нос и облекчава кашлицата

Благодарение на своите антибактериални свойства, черният пипер е доста ефикасен естествен лек за лекуване на настинки и кашлица. Пикантният му усет оказва помощ отделянето на храчки и облекчава хремата. Поръсете прясно надробен черен пипер в топла чорба и незабавно ще облекчите кашлицата и хремата си.
Помага на хората с анорексия

Черният пипер е прочут с това, че усъвършенства храносмилането и подтиква вкусовите рецептори. Ето за какво той е ужасно естествено лекарство за хората с анорексия, като им оказва помощ да си възвърнат апетита.
Помага на тялото да употребява по-ефективно питателните субстанции

Черният пипер спомага за вярното превозване и асимилиране на питателните субстанции от признатата храна. Той основава условия и медикаментите да работят по-ефективно.
Той е натурален антидепресант

Съединението пиперин в черния пипер усилва когнитивната функционалност (тя е обвързвана с преработката на информация в мозъка и включва функционалности като схващане, взимане на решение, памет и заучаване).
Източник: iwoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР