Черният петък и голямото пазаруване идват. Комисията за защита на

...
Черният петък и голямото пазаруване идват. Комисията за защита на
Коментари Харесай

Трябва да знаем всичко това, за да не бъдем излъгани на Черния петък

Черният петък и огромното извършване на покупки идват. Комисията за отбрана на потребителите започва инспекции за нелоялни търговски практики.

Първото нещо, за което трябваме да внимаваме, е търговецът, от който пазарим. Според европейското законодателство, всеки електронен търговец би трябвало да разгласи коя е компанията му, къде се намира и контакти за връзка. На второ място са изискванията, с които би трябвало да се съгласим, с цел да закупим дадена стока или услуга. Това заяви директорът на Европейския потребителски център (ЕПЦ) Соня Спасова в ефира на " България заран ".

По думите ѝ от ден на ден хора пазарят онлайн. Спасова цитира данни на Българската е-комерс асоциация, съгласно които потребителската кошница е в размер на 555 евро - повече от миналата година.

" Добре е преди Черния петък в границите на седмица или две да ревизираме цената на стремежи артикул. Друг съвет е да се гледа безспорната цена, а не % на понижението ", разясни шефът на ЕПЦ.

Спасова установи още, че за " алена лампичка " при онлайн извършване на покупки може да бъде одобрявано намаляването на цената на безусловно всички артикули в даден магазин.

" Ако пазарим от търговец от Европейски Съюз, можем да върнем съвсем всички артикули, закупени онлайн. Има някои изключения от хигиенична позиция. Важно изискване е те да не бъдат употребявани ", акцентира тя. 

В ефира на Bulgaria ON AIR гостът означи, че законодателството е уредено добре и при онлайн, и при извършване на покупки във физически магазин. В първия случай разполагаме с 14 дни да върнем стоката. Във физическите магазини срокът за връщане е по преценка на търговеца. 

" Според законодателството минималната гаранция за всички артикули е 2 години. Ако търговец ви даде 2 месеца гаранция, можете да оспорите това, в това число и при покупка на обувки ", сподели Спасова.

Директорът на ЕПЦ бе безапелационна, че не е разумно при онлайн покупка да ни бъдат желани повече от три имена и имейл.  " Българите обичаме да плащаме кеш, когато получим стоката. В чужбина няма такава процедура. В сходни случаи е добре да се заплати с кредитна или дебитна карта ", счита тя.

Спасова заключи, че удължаването на Черния петък се дължи на икономическата конюнктура и стремежа на търговците да пазарим повече. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР