Черни знамена се спуснаха от сградите на БАН по повод

...
Черни знамена се спуснаха от сградите на БАН по повод
Коментари Харесай

Черни знамена се спуснаха от сградите на БАН заради академичния Бюджет 2018

Черни флагове се спуснаха от постройките на Българска академия на науките във връзка „ ликвидационния ” съгласно академията Бюджет 2018. В него научната организация получава 83 млн. лева – с към 5 млн. повече спрямо тази година, само че и с близо 7 по-малко от това, което преди година се прокрадна като концепция преди да бъде блокирано от ръководещото болшинство на второ четене. Академиците са безапелационни, че парите са незадоволителни.
 Снимки: Пламен Стоименов  _mg_5587  _mg_0899
Националната тактика за развиване на научните проучвания е обрисувала „ тревожна картина за положението на българската просвета ”, уточни пред БТВ проф. Бояджиева от Българска академия на науките. По думите й анализът демонстрира, че към този момент изоставането от останалите в Европейски Съюз не е единствено на ниво заделяни пари от бюджета, само че и при качеството на научната работа.
 Снимки: Пламен Стоименов  _mg_0938
„ Петте милиона съставляват 6% нарастване на дотацията. Изменението на минималната работна заплата е 11%. Увеличението на бюджета е на половината на нарастването на МРЗ ”, разяснява проф. Малиновски. Той уточни, че при междинна заплата в Българска академия на науките от 755 лева нарастването ще е към 45 лева и по този начин се реализира равнище, по-ниско от междинното за страната и два пъти под междинното за София.

Професорът изясни, че Българска академия на науките печели програмно финансиране, само че едвам 10-20% от него може да отива за хонорари, до момента в който от дотацията се заплащат ток, вода и парно за 15 млн. лв.. Затова и той предложи страната да поеме тези разноски.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР