Черната кутия се монтира в самолетите от десетилетия, а от

...
Черната кутия се монтира в самолетите от десетилетия, а от
Коментари Харесай

Как ще работят черните кутии, които влизат във всички нови коли догодина

Черната кутия се инсталира в самолетите от десетилетия, а от 7 юли 2024 година такова сходно записвателно устройство ще бъде наложително във всички нови коли.
Прочетете още
Технологията влезе в действие предишното лято за новите модели, които в този момент ще бъдат пуснати на пазара в Европа, а за тези, които към този момент се продават, има гратисен интервал до 2024 година.

Системата непрекъснато записва данни за колата, само че ги съхранява единствено когато бъде надвишен избран предел за активиране. Това се случва,

в случай че сензорите засекат случай

да вземем за пример или в случай че контролният блок на автомобила алармира, че конфликт е неминуем. Записите са доста къси: 5 секунди преди и 300 милисекунди след случая.

Няколко фактора могат да провокират запис. Това са смяната на скоростта с повече от 8 км/ч в границите на 150 милисекунди, активирането на обтегачите на защитните колани, надуването на въздушните възглавници, задействането на дейния челен похлупак (ако колите са оборудвани с тази система) и конфликт откъм гърба, изяснява немският авто клуб (ADAC).

Черната кутия за колите, наречена EDR, нормално ще е част от контролния модул на въздушната възглавница, защото по този начин или другояче тя предава информация от датчика за ускоряване, съобщи 24 часа. Данните се съхраняват единствено локално в автомобила

и не би трябвало да са налични чрез онлайн връзка

Данните могат да бъдат прочетени посредством интерфейса за бордова диагностика (OBD) или посредством блока за ръководство на въздушната възглавница, в случай че OBD е погубен при случай.

Съхраняваните данни са за скорост на шофиране, позиция на педала на газта, скорост на мотора, ABS и надзор на стабилността, както и ъгъл на завиване. В случай на акцидент се записват, наред с други неща, измененията в надлъжната и страничната скорост, положението на защитния колан на лидера и пасажера, предупредителната светлина на въздушната възглавница и времето за отваряне на еърбеговете.

EDR данните

нормално се четат по нареждане на арбитър или прокуратурата

След това се изпращат на специалист, който да обясни произшествието. Водачът не всеки път би трябвало да дава позволение за това. Въпреки това може да се случи ползата на наказателното гонене да надделее над интереса на отбраната на персоналните данни. Такъв случай може да е да вземем за пример, в случай че е належащо да се обясни по какъв начин е настъпил случай със съществени пострадвания и/или смъртни случаи.От предишното лято също по този начин новите коли в Европейски Съюз би трябвало да бъдат оборудвани наложително със задни камери, автоматизирано спешно прекъсване, датчици за паркиране, системи за предизвестие при овакантяване на лентата на придвижване, системи за предизвестие за отмалялост и подготовка за инсталиране на Аlcolock,

която няма да позволява на водачи да карат в нетрезво положение

Засега устройствата за съществуване на алкохол се преглеждат настрана от всяко национално законодателство.
 За внедряването на Alcolock в колите ще взема решение всяка обособена страна. За внедряването на Alcolock в колите ще взема решение всяка обособена страна.
Най-противоречива е по този начин наречената ISA система или Intelligent Speed Assistant. Това е ограничител на скоростта, който освен предизвестява за оптимално допустимата скорост, само че и може да се намеси автоматизирано при нужда.

Системата е в положение, следвайки знаците на пътя или навигацията, автоматизирано

да намали мощността на мотора,

само че също по този начин да разрешава изпреварване или би трябвало да се изключи, когато лидерът натисне педала на газта. Въпреки че системата може да бъде деактивирана в менюто на всяко транспортно средство, тя ще бъде дейна още веднъж всякога, когато автомобилът бъде стартиран.

Разпознаването на пътни знаци, круиз контролът и ограничителите на скоростта към този момент са познати от доста модели коли. Задачата на ISA е да свърже системите, с цел да помогне на лидера да съблюдава ограничаването на скоростта. ISA би трябвало да разпознае настоящото ограничаване на скоростта посредством видеокамера или благодарение на GPS.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР