Черната кутия на падналия в Черно море изтребител е намерена

...
Черната кутия на падналия в Черно море изтребител е намерена
Коментари Харесай

Военният министър: Черната кутия е намерена на 70 метра дълбочина, още днес може да я разчетем

Черната кутия на падналия в Черно море изтребител е открита на над 70 метра дълбочина. В момента се намира на борда на транспортен съд от Българския военноморски флот, скоро ще дебаркира във Варна, оттова ще бъде превозена от боен аероплан " Пилатус " до военна база " Граф Игнатиево ". И не е изключено до края на днешния ден разчитането на данните от нея да бъда готово. Данните обаче ще бъдат предадени на проверяващите органи, с цел да открият в последна сметка какво се е случило, с цел да докара до разбиването на самолета и гибелта на водача майорн Валентин Терзиев. 

Това заяви военният длъжностен министър Георги Панайотов в Стара Загора, малко откакто пристигна новината, че черната кутия е отрита.

" Състоянието на черната кутия е следното - външната обвивка е с нарушавания, само че имаме учредения да считаме, че вътрешната обвивка е здрава и не е развалена. Това ни дава очаквания, че информацията може да бъде снета през днешния ден в границите на деня. Каква информация ще ни даде - всички параметри на полета - скорост, режим на работа на моторите, височина, траектория, положение на средствата на ръководство, дали водачът е подхванал нещо ненадейно, за което не е съумял да заяви. Дай Боже вътрешната обвивка да не е развалена. С това се надявам и упорствам да се спарт всевъзможни спекулации, които се търкалят в медийното пространство, бих ги нарекъл ненужни и безотговорни. Говорим за памет на един български воин, дано да научим истината, каквато е. ", съобщи министърът. 

Той изрази признателност на моряците, техните командири, на началника на защитата и на всички, които учасваха в намирането и изваждането на черната кутия на разрушилия се изтребител, като  категорично благодари и на компанията " Хидроремонт ", в която Военноморските сили са работили и която е предоставила и даже модифицирала гратис уред, който да се гмурне и да извади кутията. 

На въпрос по какви версии се работи при следствието на трагичния случай, Панайотов отсече:

" Няма версии, желаеме да имаме данните такива, каквито са ".

И добави, че има законов период за следствие и той е 30 дни, считано от 9 юни - деня, в който самолетът се разруши по време на нощно обучение край Шабла.

Операцията по издирването на черната кутия беше възобновена през днешния ден след осъществен подробен разбор на събраната информация за възможното ѝ местонахождение.

Миналата седмица се разбра, че самолетът се е разпилял безусловно на късчета, което мощно затрудни и откриването на частите, включително и черната кутия, като се обследваше голям периметър в морето и на дълбочина над 70 м.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР