Черна гора обяви шестима руски дипломати за персона нон грата,

...
Черна гора обяви шестима руски дипломати за персона нон грата,
Коментари Харесай

Черна гора обяви шестима руски дипломати за персона нон грата заради шпионаж

Черна гора разгласи шестима съветски дипломати за личност нон грата, заяви черногорското външно министерство в Туитър, представено от Българска телеграфна агенция.

В известието се споделя, че решението е взето поради дейности на дипломатите, които опонират на Виенската спогодба за дипломатическите връзки и на взаимното почитание сред двете страни. На езика на дипломацията зад фразата за Виенската спогодба се крият обвинявания за шпионаж.

По-рано през днешния ден черногорските медии оповестиха за огромна мрежа, работила в интерес на съветското разузнаване. Според изявления в черногорските медии обект на интервенцията са били двама черногорски жители, шестима съветски дипломати и към трийсет съветски жители, пребиваващи в Черна гора.

Няколко черногорски жители са били задържани тази заран в Подгорица, заяви порталът Виести, базирайки се на няколко източника.

По информация на Виести интервенцията е ръководена от Агенцията за национална сигурност (ANB), под чиято пълномощия е това закононарушение, и е осъществена по заповед на Специализираната държавна прокуратура.

Според един от източниците, единият от задържаните по данни на ANB е работил за съветската работа повече от десетилетие и е част от по-широка група, чиито членове са известни на ANB. Твърди се, че е чиновник в държавната администрация.

Същите източници настояват, че днешната акция е единствено началото на действия по откриване на сътрудници на непознати разузнавания.

От АNB не дадоха отговор дали е правилно, че няколко души са арестувани по съмнение за шпионаж.

Като част от акцията са били осъществени претърсвания на няколко места в Подгорица и покрайнините, по време на които, съгласно източника, са били открити предмети, " представляващи интерес за следствието ".

Друг събеседник на " Виести " сподели, че тази акция е част от интернационална интервенция и че измежду задържаните има съветски жители.

Специалният прокурор Вукас Радонич, уточни, че по искане на Специализираната държавна прокуратура и по разпореждане на Върховния съд полицията е претърсила жилища и други пространства на няколко жители, " заради съмнение в осъществяване на закононарушенията основаване на незаконна организация и шпионаж “.

Акцията по задържането е осъществена от чиновници на Сектора за битка с престъпността.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в ! 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР