Черешовата реколта в Кюстендилско е пред провал от дъждовете и

...
Черешовата реколта в Кюстендилско е пред провал от дъждовете и
Коментари Харесай

80 стотинки е изкупната цена на черешите в Кюстендилско

Черешовата годишна продукция в Кюстендилско е пред неуспех от дъждовете и ниската изкупна цена от 80 ст. за кг, споделиха аграрни производители. Изкупуването, което стартира от понеделник, е най-вече за италиански компании.

Ситуацията с брането и изкупуването на черешите в Кюстендилския район е неподходяща. Плодовете се утежняват от дъждовете, берачите са малко и желаят висока отплата - над 50 стотинки за кг. Същевременно изкупната цена е едвам 80 стотинки за кг. Собственици на черешови градини разясняват, че няма да ги берат, съобщи Българска телеграфна агенция.

Земеделският производител и общински консултант в Кюстендил Валери Йовев: " 50-60 стотинки за берачите и при 30 % има напуквания. Предполагам, че до три-четири дни, като ги опъне жегата, ще има още напуквания.  Не виждам кой ще влезе да бере. Италианците ги изкупували. Те тука всички са италианци. Като пристигна черешово време, всичките са италианци. Всичко отива при двама-трима индивида. Аз от 40 години се занимавам със земеделие, на повече от един от близо 20 индивида в никакъв случай не сме продавали и кг череши. Били са до 1.50 на кг, само че в редки случаи.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР