Черешите не са просто хубав десерт. Тези плодове са толкова

...
Черешите не са просто хубав десерт. Тези плодове са толкова
Коментари Харесай

Яжте череши за здрав сън, вишни - за отслабване

Черешите не са просто прекрасен десерт. Тези плодове са толкоз потребни, колкото и вкусни. Те са богати на антиоксиданти и доста други, стимулиращи положителното здраве субстанции.

Има два съществени типа череши, които би трябвало да познавате - сладки и кисели, известни още като вишни. Сладките череши се употребяват най-добре в сурово положение, до момента в който вишните се снабдяват с по-пълен усет, когато са сготвени. Това изяснява за какво толкоз постоянно се употребяват в печенето на сладкиши. От вишни се подготвят съсредоточени сокове, които са потребни за здравето.

Сладките череши съдържат баластни субстанции, витамин С, каротеноиди и антоцианини - субстанции, от които всяко може да изиграе роля в предварителната защита на рака.

В изследване, в което били употребявани ракови клетъчни линии на човек, се забелязало задържане на клетъчния цикъл и гибел на мутиралите кафези под въздействието на субстанции, извлечени от череши.

Червените плодове са ефикасни в битката с подаграта, като понижават риска от възпаления и рецесии. Те спомагат за извеждането от тялото на пикочната киселина, а самото заболяване се предизвиква от задържането. 

Полезни са и за здравия сън. Черешите съдържат натурален мелатонин - мощен антиоксидант и ловджия на свободни радикали, който спомага за „ охлаждането ” на несъразмерното инфектиране и обвързвания с него оксидативен стрес. Освен това мелатонинът има жизненоважна роля за съня и регенерацията на тялото.

Червените плодове оказват помощ и за облекчение на болката при артрит.

С вишните пък се отслабва, и то тъкмо в най-проблемната област - тази на корема. А след подготовка могат да оказват помощ и за облекчение на болката в мускулите.

На черешите се наслаждаме от епохи - още от времето на Древен Рим, Гърция и Китай. Смята се, че сладките череши произлизат от Азия и  евентуално са пренесени в Европа с помощта на птиците. Едва при започване на 17. век британските колонизатори донасят череши в Съединените щати, където през днешния ден те се отглеждат в северозападната част, както и в Мичиган. Интересно е, че въпреки и да стартират да дават плод след към пет години, на растенията им трябват от 10 до 15 години да доближат зрялост.

В зрелост едно черешово дърво може да даде 45 кг плод на сезон. Ако консумирате череши поради лечебната им стойност, помнете, че 10 сладки череши или една чаша вишни съдържат към 4 грама фруктоза.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР