Челното място на България в печалната класация по предотвратима смърт

...
Челното място на България в печалната класация по предотвратима смърт
Коментари Харесай

Проф. Генчо Начев: Проблемът на българското здравеопазване не е липсата на пари

Челното място на България в печалната ранглиста по предотвратима гибел в Европа е с голям брой аргументи, като неналичието на пари не е главната от тях . Това разяснява шефът на болница „ Света Екатерина” проф. Генчо Начев.
„ Организацията не е като хората. Моделът на опазването на здравето парите да вървят след пациента не е неприятен, само че осъществяването и реализацията виждаме, че са доста неприятни и не може да не престават в този дух. Неефективното консумиране на парите е в основата”, уточни той.
Според Начев разбори по тематиката има доста през последните години – на Световната банка, на Европейската банка, на СЗО. " Само с пари качествено опазване на здравето не се прави, би трябвало да има правила и надзор " , безапелационен беше той.
„ Трябва да се направи един разбор на действителностите. Министерство на здравеопазването в този момент стартира разбор на лечебните заведения с над 51% държавно присъединяване – задължения, потенциал, екипировка, каква активност са развивали”, уточни професорът. Според него ще се оформят три групи лечебни заведения – „ отличници”; такива, които имат потребност от финанси и преструктуриране и такива, които „ нямат късмет да се оправят”.
Начев уточни, че с настояща Национална здравна карта при свръхпредлагане НЗОК ще избира с кого да подписва, а не както е сега – да работи наложително с всички.
По думите му демонополизация на касата с административен акт ще докара до роене и банкрути на частни структури, по тази причина би трябвало да се работи деликатно, съобщи бтв.
Изключително преимущество е, че здравният министър е финансист, счита проф. Генчо Начев: „ Той не е съкрушен от мисълта, че като свърши да бъде министър, ще би трябвало да се върне в съсловието”.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР