Чек на стойност 5 553 лева бе връчен на Националната

...
Чек на стойност 5 553 лева бе връчен на Националната
Коментари Харесай

Националната художествена галерия в Сливен с нова изложбена зала и модернизация на базата

Чек на стойност 5 553 лв. бе връчен на Националната художествена гимназия „ Димитър Добрович “ Сливен от фондация „ Обществен дарителски фонд-Сливен ”, по време на патронния празник на учебното заведение. Парите ще бъдат употребявани за пазаруването на система за окачване и професионално осветяване за новата изложбена зала в гимназията.

„ Галерия Нова “ – по този начин ще бъде кръстена изграждащата се сега в двора на учебното заведение постройка, за която бяха дарени средствата за закупуване на осветлението. Очаква се до два месеца тя да отвори порти, сподели шефът на гимназията Александър Дойчинов.

Галерията е във фаза да бъде довършена, обзаведена от вътрешната страна. Названието „ Нова “ се роди непринудено от колектива и беше признато. В тази изложба в действителност ще можем да реализираме част от културния живот на града. Насочена е напълно към творбите на децата, при нас се образоват от 8 до 12 клас. И фондовете са цялостни с творби, събирани през годините. Над 800 са възпитаниците на гимназията, които също ще имат  опция да демонстрират творбите си там, откъдето в действителност са тръгнали.

Средствата са събрани  на благотворителен търг.  Разпродадените  произведения са  от Третият пленер на виното, проведен от локална винарска маза. Картините, са дадени от художниците безплатно за подкрепяне построяването на галерията на художествената гимназия. Но с това модернизацията на гимназията не стопират. Директорът Александър Дойчинов си сложил амбициозната задача, да бъде построено и общежитие за младите гении.

24 индивида е годишният банкет на нови възпитаници, повече от 50% през годините не са от Сливен.От десетина години нямаме общежитие. Родителите, които в тези времена биха поели риска да оставят децата си на квартира още в осми клас, са малко, и на процедура губим една трета от приема си. Предвидили сме 12 стаи с кухненски  бокс и условия да работят децата пълноценно.

Дойчинов разяснява още, че няма да се разкриват нови специалности в гимназията. Към момента там се учат Иконопис, Мода и художествена тъкан и Рекламна графика. Той  изрази противоречие с разкриването на профилирани паралелки с изобразяване след 7 клас в общообразователни учебни заведения, тъй като подготовката в тях е слаба, поради липса на експерти и стратегии, такива каквито има в художествените  гимназии.

В рамките на една незадоволително добре разбрана либералност тези специалности биват разкривани в общообразователни учебни заведения, с цел да бъдат непокътнати възпитаници без да бъдат подсигурени материалната конструкция и качествените експерти, на родителя му е по елементарно да прати детето си в най- близкото учебно заведение. Обикновено 10-ти клас при нас идват родители на възпитаници поели по този път, с цел да търсят метод да излязат от обстановката.
За искащите да аплайват в гимназията съществува съботна школа. Тя е за възпитаници от шести и седми клас.

Националната художествена гимназия „ Димитър Добрович “ в Сливен съществува от 1981 година, а нейните ученици образуват и до през днешния ден лицето на актуалното българско изобразително изкуство.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР