Чехия, Великобритания и НАТО заявиха, че няма да променят позицията

...
Чехия, Великобритания и НАТО заявиха, че няма да променят позицията
Коментари Харесай

Земан премълчал, че Чехия е тествала "новичок" със знанието на Русия

Чехия, Англия и НАТО обявиха, че няма да трансформират позицията си за нападението против Сергей Скрипал и щерка му на 4 март макар изказването на чешкия президент Милош Земан, че през предходната година страната му е произвела и тествала вещество от групата " Новичок ".

Анализатори изясняват, че това по-скоро е част от натиска на президента против премиера Андрей Бабиш да подписа най-сетне съдружно съглашение с любимец на Земан и по тази причина се пробва да дискредитира министерствата на защитата и външните работи. Но медии в Чехия остро нападнаха президента, че освен за следващ път компрометира институциите и заема страната на Москва, само че и към този момент интензивно взе участие в хибридната война на Владимир Путин.

Руското външно министерство, което преди няколко седмици уточни Чехия като една от страните, разполагащи с " Новичок ", незабавно съобщи, че в НАТО не може да не са знаели за това. " Интересен въпрос - кой, по какъв начин и на какво равнище е взел участие в управлението на тези стратегии от страна на НАТО... Кои страни още? Искаме да чуем формалното изказване на алианса ". Дмитрий Песков, представителят на Кремъл, добави, че думите на Земан единствено илюстрирали какъв брой несъстоятелни са обвиняванията против Русия от страна на Англия, подкрепени от НАТО и сътрудниците на Лондон. Русия непрестанно е отричала в миналото да е разработвано сходно нервнопаралитично от нея или от Съюз на съветските социалистически републики.

" Изводът ми е, че сме подготвили и тествали " Новичок ", въпреки и в неголеми количества, а по-късно сме го унищожили. Знаем по кое време и къде е станало това и е лицемерно да се вършим, че нищо сходно не се е случвало ", сподели Земан, базирайки се на отчет от разузнаването.

Министерството на защитата удостовери, че в страната е било синтезирано вещество от групата, само че това не е било загадка, тъй като е станало със знанието и утвърждението на Организацията за възбрана на химическите оръжия (Русия също е член на ОЗХО - бел.ред.) и в размер от няколко микрограма (една милионна част от грама). При това става дума за веществото с кодово име А230, а не А234, което е употребявано при нападението в Солсбъри.

Във военната лаборатория в Бърно са били основани и тествани още зарин и табун " за решение на задания за разкриване, отбрана и сигурност на чешките жители ". Този микросинтез за по-добрата подготовка на чешките елементи за химическа отбрана подхожда на интернационалната спогодба и не се счита за произвеждане на химическо оръжие, допълниха от министерството на защитата. След спектрален разбор нищожните количества са унищожени.

" Позицията на НАТО е ясна и тя бе отразена в изказването на алианса от 14 март ", споделя представител на алианса след изявлението на Земан, представен от РБК. В тази позиция се показва дълбока угриженост от първия случай в историята на алианса на приложимост на такова вещество на територията на негов член. В текста се споделя още, че Лондон е уведомил съдружниците за вещество, създадено от Русия, както и че най-вероятно тя стои зад нападението.

Пражкият в. " Хосподарске вести " разяснява случая със умозаключение, че се е удостоверило, че в осведомителната война с Русия президентът Земан е заел страната на Москва. Изданието напомня, че при преизбирането му московският " Комсомолская истина " написа, че " нашият човек остава още 5 години в Прага ".

От думите на Земан въобще не следва, че отровата е пристигнала от Чехия, само че това е част от играта му " Аз на Кремъл, Кремъл на мен " и даже наподобява като част от добре премислена акция за дезинформация, написа " Хосподарске вести ". " Никой не оспорва правото на президента да слага задания на спецслужбите, само че интерпретацията на отчетите им е толкоз ужасяваща, че съветският външен министър Сергей Лавров може да си отвори бутилка шампанско на закуска. Това е липса на обикновено почитание към обстоятелствата и не е виновната позиция на страна, смятаща се за виновен член на НАТО. "

Всичко, което би трябвало да знаете за: Отровеният съветски сътрудник (138)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР