Чехия получи 5 години отсрочка от ЕС, за да промени

...
Чехия получи 5 години отсрочка от ЕС, за да промени
Коментари Харесай

Спасиха чешки ром от ЕС, макар и временно

Чехия получи 5 години пролонгация от Европейски Съюз, с цел да промени рецептата на известен локален ром с решение на регулаторните органи на съюза, съобщи Би Би Си.

Производството на „ Туземак “ трябваше да бъде прекъснато на 22 април, защото една от съставките му - ром, който дава характерният ѝ усет, се свързва с форми на рак, заяви локалният новинарският портал iDNES.

Но производителите на най-продаваната алкохолна напитка в Чехия получиха пролонгация до 2023 година да намерят подобаващ сурогат на съставката, която се употребява още в маслото и в захарни произведения.

Това стана след митинг от Чехия, към която се причисли прилежаща Словакия, където питието също е известно.

Нова рецепта, която да ограничи равнищата на хипотетично канцерогенната съставна част фуран, към този момент е предоставена на Европейския орган за сигурност на храните.

Но производителите на напитката се надяват на отпадане на възбраната за досегашния „ Туземак “, защото настояват, че равнищата на веществата, за които се допуска, че провокират рак, в питието не са по-високи, в сравнение с в други хранителни артикули.

„ Ако се заобикалят всички подозрителни храни, няма да остане нещо да ястие и пиянство “, коментирал проф. Карел Мелзох.

Според iDNES чехите са похарчили 3 милиарда крони (118млн. евро) за „ Туземак “ през предходната година.

Напитката не за първи път има проблеми с разпоредбите в Европейски Съюз, съгласно които ром може да бъде именуван само спиртен дериват от захарна тръстика.
Тъй като напитката се прави от захарно цвекло, при влизането на Чехия в Европейски Съюз през 2004 година  тя трябваше да бъде преименувана от „ Туземски ром “ на „ Туземак “.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР