Чехия може да стане свидетел на най-големия политически протест след

...
Чехия може да стане свидетел на най-големия политически протест след
Коментари Харесай

Най-големият протест в Чехия от 1989 г. зове за оставка на премиера Бабиш

Чехия може да стане очевидец на най-големия политически митинг след рухването на комунизма, откакто към 100 000 души се чака да се съберат в Прага довечера, с цел да изискат оставката на премиера Андрей Бабиш, оповестява " Гардиън ".

Демонстрантите ще се съберат на площад " Венцеслас ", мястото на еуфорични манифестации преди 30 години, които съпровождаха Кадифената гражданска война и сложиха завършек на комунистическия режим в някогашна Чехословакия.

Това ще бъде последният от поредицата манифестации срещу Бабиш, а уредниците настояват, че посещаемостта ще бъде подкрепена от разкриването на предварителния отчет на Европейската счете палата, обвиняващ чешкия министър председател в спор на ползи по отношение на неговите връзки с огромния промишлен конгломерат Agrofert, който получава огромни дотации от Европейски Съюз.

64-годишният Бабиш, който стана министър председател през 2017 година и е вторият най-богат човек в страната, неведнъж е заявявал, че в никакъв случай няма да подаде оставка.

След като полицията предложи през април да му бъдат повдигнати обвинявания в машинация поради хипотетични злоупотреби със средства от европейските фондове, той реагира, като уволни министъра на правораздаването в съдружното си държавно управление и назначи доближената си Мари Бенешова.

През последните шест седмици против Бабиш се организираха четири огромни демонстрации в Прага и други градове. Митинг на пл. " Венцеслас " преди две седмици притегли минимум 50 000 души. Този път протестиращите се чака да запълнят целия площад, а уредниците ще инсталират по-голяма озвучителна система, с цел да доближат до повече хора.

Микулаш Минар, представител на " Един милион момента за народна власт ", групата, провела митингите, уточни, че хиляди хора идват от градове и села в цялата страна, а той даде обещание да провежда още по-големи митинги през идващите седмици, в случай че е належащо, евентуално премествайки се на по-обширни места, с цел да се събере нарасващият брой протестиращи.

Противниците на Бабиш настояват, че одитът на Европейската счете палата наподобява поддържа жалбата на " Прозрачност без граници " (Transparency International), че министър председателят нарушава разпоредбите за спор на ползи, запазвайки ефикасен надзор над Agrofert, макар че публично собствеността е трансферирана.

" Г-н Бабиш е притежателят бенефициент на фирмите от Agrofert Group, а от февруари 2017 година на двата доверителни фонда, които той напълно управлява, и затова има директен стопански интерес от триумфа на Agrofert Group ", се показва в отчета на Европейската сметка палата.

В отчета се добавя, че държавните функционалности на Бабиш са били " компрометирани " от присъединяване му в решенията по отношение на бюджета, засягащи Agrofert, а Чешката република може да бъде принудена да върне милиони евро дотации.

Давид Ондрачка, който е шеф на " Прозрачност без граници " за Чехия, предвижда, че днешният митинг ще бъде " гвоздей в политическия ковчег на Бабиш ". /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР