Чехия може да предостави на Украйна няколко от своите изтребители

...
Чехия може да предостави на Украйна няколко от своите изтребители
Коментари Харесай

Чехия: Ще предоставим на Украйна изтребители Ел-159

Чехия може да даде на Украйна няколко от своите изтребители Ел-159 в поддръжка на плануваната украинска контраатака, сподели през днешния ден чешкият президент Петър Павел, представен от Ройтерс.

Прага е измежду най-твърдите съдружници на Киев от началото на съветската инвазия предишния февруари, като е предоставила военно съоръжение, вариращо от муниции до танкове, на стойност милиарди долари.

Изтребителят Ел-159 чешко произвеждане е лек свръхзвуков военен аероплан, предопределен за въздушна поддръжка на сухопътните войски, разузнаване и частично също за въздушни бойни задачи, съобщи Българска телеграфна агенция.

" Заслужава си да обмислим дали може да предоставим на Украйна нашите изтребители Ел-159 ", сподели Павел в изявление за публичното радио.

" Като самолети за директна бойна поддръжка (изтребителите) могат да оказват помощ също на Украйна в забележителна степен да организира контраофанзивата си ", сподели чешкият президент.

Всяко решение за доставка на оръжие на Киев обаче би трябвало да бъде авансово утвърдено от чешкото държавно управление, отбелязва Ройтерс.

Украйна е също в развой на приемане на два дивизиона от системата за противовъздушна защита " Куб " от Чехия, сподели Павел.

Киев, който твърди, че въоръжените му сили чакат удобни климатични условия, с цел да стартират дълго чаканата си атака, се пробва да убеди съдружниците си да му дават модерни изтребители.

Нидерландският министър председател Марк Рюте сподели предходната седмица, че са в ход договаряния за евентуално даване на Украйна на нидерландски изтребители Еф-16, само че към този момент няма взето решение по въпроса.

Словакия и Полша към този момент доставиха през март Киев със остарели руски изтребители Миг-29, показва Ройтерс.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР