Че октоподите са умни същества със сложна интелигентност, за учените

...
Че октоподите са умни същества със сложна интелигентност, за учените
Коментари Харесай

По какво си приличат хората и октоподите

Че октоподите са умни същества със комплицирана просветеност, за учените не е загадка. Ново тяхно изобретение обаче потвърждава по какво ние, хората, си приличаме с тях, октоподите.

Оказва се, че октоподите имат гени за просветеност, каквито имат и хората. Това може да бъде пояснение и за забележителната просветеност на животните. Всъщност учените откриват по този начин наречените транспозони - гени, които съставляват 45 % от човешкия геном, при два типа октоподи - Octopus vulgaris и Octopus bimaculoides.

Въпросните транспозони, става известно, са детайли, дейни във отвесния дял на октоподите. Тома е мозъчна секция при октоподите, която е изключително основна за процеса на учене и е функционално аналогична на човешкия хипокампус.

В изследването си учените откриват забележителна интензивност в области на мозъка на октоподите, свързани с поведенческата гъвкавост и по-точно - по какъв начин организмите трансформират държанието си в отговор на разнообразни тласъци.
 Снимка 598320
 

Въпреки че октоподите нямат връзка с гръбначните животни, те въпреки всичко показват поведенческа и невронна гъвкавост, сходна на тази на гръбначните.

" Тези животни, сходно на бозайниците, имат способността да се приспособяват непрестанно и да вземат решение проблеми ", споделят учените. А това тяхно наблюдаване е скъпо и даже може да бъде считано за доказателство, което подсказва за приликата сред октоподите и хората. А точно - тя може да е на генетично равнище.

Това също по този начин дава очаквания за бъдещи проучвания на интелигентността и по какъв начин тя се развива и варира сред индивидите в границите на един вид
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР