Че нещата с коронавируса не отиват на добре, вече изглежда

...
Че нещата с коронавируса не отиват на добре, вече изглежда
Коментари Харесай

Коронавирусът – най-силният коз и на Бойко Борисов

Че нещата с ковид не отиват на добре, към този момент наподобява ясно. Но и че много-много не се вижда по какъв начин ще тръгнат на добре май е още по-ясно.
Предвид непрекъснатото усъвършенстване на дневни върхове на инфектирани, към този момент почнаха ехидните намеци по какъв начин България станала Швеция на Балканите. Ми не, не сме. Защото шведското общество е надалеч по-отговорно от българското, по-задружно е. Т.е., по-зле сме.
Колко тъкмо българи не имат вяра, че коронавирусът е същинска заплаха? Много. След като не имат вяра, какъв брой от тях съблюдават каквито и да е ограничавания, с цел да понижат риска от разпространяване? Хич немного. А по този начин работата отива на злополука - защото в действителност не може до всеки нечестивец да има служител на реда.
Защо коронавирусът е сериозна заплаха? За мен персонално, не тъй като човек може да почине от него или да го изкара толкоз тежко, че по-късно дълго време тематиката за здравето му да е не просто съществена в живота, ами единствена. Да, това може да се случи, само че косвените спънки, които стават много елементарно директни поради COVID-19, са повече. Например:
1. Ако имаш позитивен тест, би трябвало да си седиш у дома сума време. Малко ли е да си по този начин стеснен, даже здравословно да нямаш особени терзания?
2. Ако имаш позитивен тест и контактуваш с хора с хронични болести, по какъв начин ще се почувстваш – тъй като тези хора са най-уязвими при COVID-19?
3. Ако прекомерно доста хора са потвърдено инфектирани, то страни, в които болестта не е толкоз очевидно публикувана, ще почнат да постановат ограничения против нас. Тогава – по какъв начин ще идете да работите в чужбина, откакто от това живеете? Как ще живеете, т.е.? Как ще отидете да учите? А по какъв начин ще отидете на отмора зад граница, както сте привикнали?
4. И, несъмнено, по какъв начин ще се отрази на вашата компания или на компанията, в която работите, наложени карантинни ограничения от страни, в които се намират сътрудниците на бизнеса ви и от връзките, с които бизнесът ви зависи?
В началото и разгара на пандемията през тази пролет доста постоянно в разнообразни полемики и разногласия се поставяше въпросът какво да избираме – от апетит ли да мрем или от COVID-19? Но на този свят всичко е обвързвано и то по способи, за които доста рядко си даваме сметка. COVID-19 се оказа и апетит. Не " или ". Въпросът е какъв брой - отговорът зависи от това какъв брой ни е егоизмът и с какъв брой сме подготвени да се лишим.
За България, според мен, към този момент е несъмнено – чак когато отново се уплашим, може да почнем целеустремено, като общество и страна, да гледаме на ковид като тематика номер едно на всекидневието ни. Дано единствено да не би трябвало много повече, с цел да се уплашим - и наподобява Бойко Борисов е доста наясно с това. Той знае, че обсада като тази от пролетта не можем да понесем – съвсем никоя страна не може. Не е кьорав, вижда какво се случва в Сърбия. И потребният му ход е единствено един – хората сами да се изплашен. Кой знае, може и той да помогне малко – да излезе на места с някоя по-страшно изглеждаща маска, да поноси ръкавици, за какво не и някакъв вид защитно облекло и да каже, че няма нищо ужасно, просто се пази в тежките времена, тъй като България има потребност той да е здрав. Току виж това проработи повече от каквито и да е експертни отзиви, позиции и уверения – като упорства и споделя, че няма ужасно, само че демонстрира, че има, може да се задейства отколешният български инстикт, че " отново ни лъжат нещо ".
Но в случай че в действителност се опре до " всеки самичък е най-отговорен " при още по-страшна рецесия, недай Боже, а не ръководството да поеме отговорност да ръководи рецесия, каквато му е задачата, тогава към този момент... Защото страхът елементарно минава в суматоха, а тя - в яд.
" Гласувахме доверие на българските жители, на публичните и частни институции ", сподели през вчерашния ден (9 юли) здравният министър Кирил Ананиев. Че то в случай че заслужавахме доверие българските жители, тази власт щеше ли да е на власт? Защото, нали, да подсещам ли от кой момент Южна Корея се убеди, че като отвориш нощните заведения, почва незабавно болестта да се популяризира? Нашите ръководещи обаче им трябваше да влезем в юли, че да се сетим! И на всичкото от горната страна не престават в същия дух - откакто в избрани области е сензитивно по-зле от други, за какво се постановат идентични ограничения на всички места, а не разнообразни по тежест и суровост?!
Каквото и да стане най-после, нека не е доста тежка злополука! Но по какъв начин да се надяваш, когато 30 години систематично унищожавахме всичко, което можеше да ни трансформира в общество и страна? А в този момент тъкмо общество би трябвало – заедно и сплотено, с цел да се оправи и да помогне на страната. Няма обаче – има Фейсбук! И разпасаност!
Автор: Ивайло Ачев
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР