, че Франция ще направи всичко необходимо, за да гарантира,

...
, че Франция ще направи всичко необходимо, за да гарантира,
Коментари Харесай

ISW: Русия подготвя нова офанзива, Европа обсъжда повече военна п...

, че Франция " ще направи всичко належащо, с цел да подсигурява, че Русия няма да завоюва тази война " и че европейските страни би трябвало да се приготвят за вероятни съветски ескалации през идващите години. Естонският министър председател Кая Калас съобщи, че Естония дава дълготрайна военна помощ на Украйна на стойност 0,25 % от Брутният вътрешен продукт на Естония до 2028 година и прикани другите поддръжници на Украйна да поемат сходни задължения.

Германия разгласи нов пакет от военна помощ за Украйна на 26 февруари. Новият пакет от военна помощ включва 14 000 155-милиметрови артилерийски снаряда, 10 разследващи дрона Vector, четири машини за разминиране WISENT-1 и друго съоръжение. Германското издание Der Spiegel заяви на 26 февруари, че ръководителят на Ситуационния център на Бундесвера в Украйна, генерал-майор Кристиан Фройдинг, е декларирал, че Германия търси " по целия свят " артилерийски муниции, които да даде на Украйна.

 

Анонимни източници споделиха на Der Spiegel, че Германия е ангажирана в " дискретни договаряния " за приемане на индийски артилерийски снаряди посредством медиатори и че " сходни договаряния " може да са вероятни с арабските страни.

 

след формалното утвърждение от Унгария на кандидатурата на Швеция за присъединение на 26 февруари. Унгария беше последният член на НАТО, който трябваше да утвърди кандидатурата на Швеция, само че присъединението на Швеция към алианса беше съществена спънка за унгарския парламент и унгарския министър-председател Виктор Орбан. Швеция към този момент ще стане 32-ият член на НАТО след привършване на формалните процедури за присъединение.

 

Руският президент Владимир Путин подписа два указа на 26 февруари, които публично възвръщат Московския и Ленинградския боен окръг, кодифицирайки главните старания за преструктуриране и промяна на съветската войска. Путин подписа един декрет, който лишава съветския Северен флот (СФ) от статута му на " междуведомствена стратегическа териториална организация " (обединен щаб на западен боен език) и трансферира земята на Северозападния федерален окръг, който преди беше под командването на Структурни фондове, на новосформираната Ленинградски боен окръг (ЛМО).

 

Путин подписа и втори декрет, който публично възвръща ЛМО и Московския боен окръг (МВО). ЛМО поема по-голямата част от територията, която преди е била под Структурни фондове, а МВО поема по-голямата част от територията, която преди е била под Западния боен окръг (ОМУ). Вторият декрет също по този начин включва окупираната Украйна в Южния боен окръг (ЮВО), по-специално включвайки всички Херсонска, Запорожка, Донецка и Луганска области (както и Крим, който е част от ЮВО от 2014 г.), а освен частите сега под съветска окупация. Включването както на окупираните, по този начин и на неокупираните елементи от украинска територия в допълнение допуска, че Русия поддържа максималистични цели в Украйна и се стреми да всмуква изцяло всичките пет украински територии в Руската федерация.

Официалното прекачване на райони, които преди този момент бяха под отговорността на Северния флот, евентуално е част от по-широки съветски старания за възобновяване на командванията на военните окръзи като главен щаб на съветските сухопътни сили, като в същото време пренасочва военноморски активи към съветския флот, както ISW заяви по-рано.

Руските държавни медии оповестиха през ноември 2023 година, че военноморските средства на всичките пет съветски флота - Северния, Тихоокеанския, Балтийския и Черноморския флот и Каспийската флотилия - може да се върнат на директно послушание на съветския флот, до момента в който сухопътният, авиационният и Средствата за Противовъздушна отбрана на флотовете ще бъдат разпределени към командванията на военните окръзи. Тази информация към момента не е доказана, само че наподобява, че съветската войска се пробва да консолидира още веднъж сухопътните сили и активите във военните окръзи, като в същото време консолидира военноморските сили и активите под съветската военноморска верига на командване.

 

Възстановяването поддържа паралелните цели за консолидиране на контрола върху съветските интервенции в Украйна в кратковременен до средносрочен проект и подготовка за евентуална бъдеща стандартна война против НАТО в дълготраен проект.

 

Указът от 26 февруари публично разпуска ОМУ, което съветското Министерство на защитата (МО) образува през 2010 година посредством обединение на МВО и ЛМО.

 

Украинският президент Володимир Зеленски съобщи на 25 февруари, че Русия приготвя нова атака, която ще стартира в края на май или лятото на 2024 година, в сходство с оценката на ISW, че съветските сили са си възвърнали инициативата  и ще могат да организират настъпателни интервенции, когато и където те избират.

 

Зеленски също по този начин съобщи, че украинските военни имат явен проект за противопоставяне на съветските сили. ISW продължава да прави оценка, че съветските сили са си възвърнали самодейността след контранастъплението на Украйна през лятото на 2023 година и че Русия евентуално ще може да дефинира времето, местоположението и мащаба на бъдещите настъпателни интервенции. Руските сили ще имат способността да маневрират съсредоточените запаси и да дефинират по какъв начин и къде да разпределят ресурсите, до момента в който принуждават Украйна да реагира отбранително, до момента в който Русия поддържа стратегическата самодейност. Украинските сили биха могли да откажат на Русия тези благоприятни условия, в случай че украинските сили имат задоволително средства да оспорят съветската самодейност и да продължат свои лични настъпателни интервенции през 2024 година

Началникът на съветския общоприет щаб армейски военачалник Валерий Герасимов продължава неотдавнашна акция за взаимоотношение с съветския боен личен състав след завладяването от руснаците на Авдеевка, Донецка област и съгласно известията е посетил команден пункт на 58-ма общовойска войска в Украйна. Руското министерство на защитата (МО) разгласява фрагменти на 26 февруари, на които се твърди, че Герасимов посещава команден пункт на 58-ма ГВА в Украйна, изслушва отчети за оперативната конюнктура и връчва медали на съветски военнослужещи.

 
В момента 58-ма ГВА води настъпателни интервенции в западната част на Запорожка област, тъй че видеото на МО допуска, че Герасимов е посетил команден пункт някъде в посока Запорожка област. Руското МО разгласява фрагменти, показващи по какъв начин Герасимов награждава съветски бойци след завладяването на Авдеевка на 21 февруари. Това е първата обществена поява на Герасимов, изпълняващ командните си отговорности от 29 декември.

 
Съобщава се, че приднестровски източници са декларирали пред съветския самостоятелен вестник Verstka, че Приднестровието, проруски разколнически район на Молдова, не възнамерява да изиска да се причисли към Русия по време на Конгреса на депутатите в Тираспол на 28 февруари . Двама неназовани източника, близки до приднестровските управляващи, споделиха на Verstka, че Конгресът на депутатите няма да разисква интеграцията с Русия и вместо това ще се концентрира върху разискването на икономическия напън от страна на Молдова, без да подхваща никакви " неочаквани стъпки ".

 

Източник, участващ в подготовката на съветските президентски избори в Приднестровието, твърди, че Приднестровието не е получавало никакви задания от Кремъл, с изключение на подготовката за президентските избори. Началникът на външнополитическия отдел на Приднестровието Виталий Игнатиев е охладил доста спекулации по отношение на възможното искане на Приднестровието да се причисли към Русия, откакто съобщи в локално телевизионно предаване, че задачата на конгреса е да се обърне внимание на последния стопански напън на Молдова върху Приднестровието. На 22 февруари молдовското Бюро за реинтеграция съобщи, че няма причина да се счита, че обстановката в Приднестровието може да се утежни в отговор на обществения дискурс по отношение на Конгреса на депутатите в Тираспол.

Украински публични лица по сходен метод обявиха, че опцията за съветска наземна офанзива против Украйна от Приднестровието е дребна.

ISW издаде предупредителна прогноза на 22 февруари и оцени, че управляващите в Приднестровието може да изискат референдум за анексиране към Русия в поддръжка на съветските хибридни интервенции, целящи политически и обществено дестабилизиране на Молдова.

 

ФрогНюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР