Чайките не са по-глупави от гарваните, или поне при решаване

...
Чайките не са по-глупави от гарваните, или поне при решаване
Коментари Харесай

Чайките били умни като гарваните

Чайките не са по-глупави от гарваните, или най-малко при решение на избрани задания, са открили орнитолози от Мемориалния университет на Нюфаундленд в Канада. Детайлите на проучването са изложени в публикация в.

Чайките се считат за много глупави птици, които по разсъдък не превъзхождат гълъбите. Но е допустимо техният разсъдък просто да не е изучен задоволително. Една от типичните задания, които орнитолозите дават на птиците, е да дърпат въженце, с цел да получат закрепено върху другия му край лакомство. Около 90 типа птици са минали този тест, само че множеството от тях са врабчета и разнообразни типове папагали. Морските птици съвсем не са изследвани.

По-ранни наблюдения към този момент са открили, че чайките и другите морски птици могат да употребяват примамка, с цел да ловят риба, и по други способи да се приспособяват към околната среда. Сега откривателите им сложили задачата с въженцето. В единия му край имало парче салам, затворено в транспарантна пластмасова кутия. Чайката не можела да влезе в кутията и с цел да получи салама, трябвало да дръпне въженцето.

От 138 чайки, които се интересували от салама, 104 се пробвали да се снабдят с него най-малко един път. 25% от птиците сполучливо дръпнали въженцето в първите три опита, а 21% го създали от първия път. За съпоставяне 26% от гарваните се оправят със задачата.

Според откривателите резултатите демонстрират, че чайките са по-умни, в сравнение с е признато да се счита. Не е ясно обаче дали те могат да възнамеряват дейностите си, или да схващат механиката на процеса. Учените оферират да се проведат повече опити с по-сложни условия - да вземем за пример с няколко въжета, от които чайката ще би трябвало да дефинира това, което е вързано за салама.



Снимка: Lamarre and Wilson, Royal Society Open Science, 2021

Още от ИНТЕРЕСНО:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР