Чаят съдържа антиоксидантни съединения, наречени катехини. При черния чай е

...
Чаят съдържа антиоксидантни съединения, наречени катехини. При черния чай е
Коментари Харесай

Защо зеленият чай е по-здравословен?

Чаят съдържа антиоксидантни съединения, наречени катехини. При черния чай е налице по-силна оксидация на листата, тъй че антиоксидантните му свойства са по-слабо изразени.

Черният чай за разлика от зеления търпи по-продължителна обработка , защото минава през цялостен развой на ферментация. При този развой той губи забележителна част от потребните си субстанции – наличието на витамин С намялава към 10 пъти.

Черният чай е потребен при ниско кръвно налягане , поради по-високото наличие на кофеин. Ефективен е при прилошаване, с помощта на огромното количество дъбилни субстанции, които успокояват лигавицата на стомаха и отстраняват спазмите.

Много изследвания са потвърдили, че и двата типа чай са потребни за здравето - понижават холестерола и намаляват риска от сърдечно-съдови болести, само че въпреки всичко зеленият чай се класира по-напред.

И една от аргументите за това е, че той се пие без мляко. Според проучване на учени от Берлинския университет през 2006 година черният чай с мляко не оказва помощ на сърдечно-съдовата система.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР