Чаят е най-консумираната напитка в света след водата. Има освежаващ,

...
Чаят е най-консумираната напитка в света след водата. Има освежаващ,
Коментари Харесай

За всяко настроение си има подходящ чай

Чаят е най-консумираната напитка в света след водата. Има ободрителен, леко горчив и стипчив усет. Чаят е наслаждение и приятност за сетивата, отмора и магия за душата, само че също по този начин носи и редица изгоди за здравето – освен физическото, само че и психическото.

Учените са открили, че според от настроението човек има потребност от друг вид чай, който му се отразява благотворно и му работи успокояващо. Ето и предложенията:

1. Когато се чувствате изтощени, изморени и имате потребност от сън – чай от лавандула. Неслучайно лавандулата взе участие както универсална съставна част във възглавниците - тя има успокояващо деяние и спомага за здравословен сън.

2. Когато изпитвате безпокойствие, тревога – чай от череша. Узрелите плодове на черешата са извънредно богати на нишки и оказват помощ за по-доброто и елементарно действие на червата, успокояват стомаха и потискат възприятието на тревога. Те са богати на витамини А, В и С.

3. Когато изпитвате неустановеност и съмнения – чай от мента. Етеричното масло в ментата се слави с успокояващо деяние върху нервната система, душeвността и страстите и спомага за освобождение от напрежението.

4. Когато имате потребност от сила – черен чай. Тази напитка е идеална за нестабилни нерви и за хора, които бързо и елементарно се уморяват. Черният чай редуцира равнищата на кортизол (стресов хормон) в кръвта. Има и тонизиращо деяние върху организма с помощта на високото си наличие на кофеин.

5. За повече жизненост и позитивизъм – индийски чай. Този тип чай подтиква мозъка с помощта на подправките, които съдържа (черен чай, мляко, подправки като карамфил и кардамон), има и успокояващо деяние и понижава напрежението.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР