Чатбтовете с изкуствен интелект, като ChatGPT, имат и тъмна страна

...
Чатбтовете с изкуствен интелект, като ChatGPT, имат и тъмна страна
Коментари Харесай

Европол предупреждава за използването на ChatGPT за престъпни цели

Чатбтовете с изкуствен интелект, като ChatGPT, имат и тъмна страна и са податливи на незаконни злоупотреби, предизвести Европол, представена от ДПА.

Европейската организация за полицейско съдействие заяви, че нейната Лаборатория за нововъведения е провела работни групи по отношение на възходящото публично внимание към ChatGPT, с цел да изследва по какъв начин нарушителите могат да злоупотребят с огромни езикови модели (LLMs) (статистическо сравнение на вероятности за поредност от избран брой думи, което се употребява в приложения за обработка на натурален език като различаване на диалект, машинен превод, граматическо маркиране и добиване на информация бел. ред.) и да подкрепи на проверяващите в тяхната работа.

Базираната в Хага Европол съобщи, че се концентрира върху три съществени области на престъпността, а точно измами и обществено инженерство, дезинформация и киберпрестъпления.

Що се отнася до първата сфера, организацията сподели, че " способността на ChatGPT да изготвя извънредно реален текст го прави потребен инструмент за фишинг офанзиви ". Способността му да възпроизвежда езикови модели може да бъде употребена за реплика на стила на речта на избрани хора или групи, коментират от Агенцията.

" ChatGPT се отличава с експедитивност и мащабност при основаването на достоверно звучащ текст ", което го прави съвършен модел за задачите на пропагандата и дезинформацията, допълват още от Европол.

Във връзка с киберпрестъпността европейската организация означи, че ChatGPT е кадърен да напише код на редица езици за програмиране. " За евентуален нарушител с малко механически знания това е скъп запас за основаване на злотворен код ", посочи Европол.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР