Частният сектор в еврозоната се сви за втори пореден месец

...
Частният сектор в еврозоната се сви за втори пореден месец
Коментари Харесай

Частният сектор в еврозоната бавно, но сигурно се свива

Частният бранш в еврозоната се сви за втори следващ месец през август, защото секторът на услугите последва спадовете, регистрирани при промишленото произвеждане. Това сочат дефинитивни данни на изследване на " Стандард енд Пуърс глоубъл " (S&P Global), представени от ДПА.
Окончателният композитен показател Пи Ем Ай (PMI) на индустриалния бранш понижа до 18-месечен най-малко, достигайки 48,9 през август по отношение на 49,9 месец по-рано. Числата под 50,0 бележат стесняване на производството.

Въпреки че към момента е единствено сдържан, темпът на спад, регистриран в изследването, е по-ясно изразен от този, следен през юли.
Индексът на мениджърите по доставките от бранша на услугите доближи 49,8 през август спрямо 51,2 през предходния месец. Така секторът мина на негативна територия за първи път от миналогодишният март.
Докато понижението при услугите е нищожно, производството в индустрията означи трети следващ месец на стесняване.

Темпът на намаляване на частния бранш остава сдържан, съпоставим с тримесечното намаляване на брутния вътрешен артикул (БВП) на страните - с едвам 0,1 на 100. Въпреки това европейската стопанска система е претърпяла най-слабия си интервал от девет години насам, в случай че се изключат данните, следени по време на разгара на пандемията през 2020 година, сподели Крис Уилямсън, основен икономист в " Стандард енд Пуърс глоубъл ".
Влошаващата се икономическа интензивност отразява спадащото търсене. В същото време заетостта продължава да нараства, само че темпото на основаване на работни места се забави на фона на по-песимистичните настроения измежду бизнеса. 
Що се отнася до цените, изследването сочи, че както разноските за първични материали, по този начин и цените на продукцията не престават да се намаляват, осигурявайки известено облекчение за компаниите.
Сред огромните страни членки на валутния съюз изключително изразителен е спадът на частния бранш в Германия.
Композитният показател на немското произвеждане доближи 27-месечно дъно, спадайки до 46,9 през август по отношение на 48,1 през юли, до момента в който при бранша на услугите - надлежно до 47,7 от 49,7.
Въпреки че във Франция и Испания промишленото произвеждане продължи да нараства, темповете на нарастване се забавиха. Във Франция до 7-месечен най-малко, а в Испания - до най-малко от 17 месеца.
Частният бранш в Италия продължи да се свива, само че с по-спокоен ритъм спрямо юли.
Френският композитен показател на производството се намали до 50,4 през август, до момента в който през предходния месец бе 51,7. Това съставлява най-слабото разширение на производството в частния бранш на страната в поредност от 17 месеца на напредък. Индексът на услугите доближи 51,2 през август, от 53,2 през юли.
Италианският частен бранш регистрира 49,6 през август в индустриалния бранш, до момента в който през юли бе на равнище 47,7. Индексът при услугите записва 50,5 по отношение на 48,4 през юли, с цел да алармира за възобновено търсене.
Частният бранш на Испания се насочи към застоялост през август, като индустриалният бранш и секторът на услугите записаха незначителни растежи. Индекс на производството означи 50,5 през август спрямо 52,7 през юли, до момента в който този на услугите - 50,6 по отношение на 53,8.
Източник: Българска телеграфна агенция
 
 
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР