Частният сектор не е преставал да увеличава възнагражденията - и

...
Частният сектор не е преставал да увеличава възнагражденията - и
Коментари Харесай

В кои сектори ще вдигнат заплатите през 2023 г.

Частният бранш не е преставал да усилва възнагражденията - и по последните данни на Евростат, и на националната ни статистика, в България сред 14 и 16 на 100 са нарастнали възнагражденията, което се дължи най-вече на частния бранш. Това съобщи в изявление пред Българска телеграфна агенция ръководителят на Българската стопанска камара (БСК) Добри Митрев.

От 2019 година до момента общият размер на инфлацията е към 26 %, а възнагражденията за този интервал са нарастнали с над 27 %, което значи, че инфлацията е обезщетена, разяснява Митрев. Той предвижда, че в случай че продължи да няма криза, в секторите, които имат максимален принос в износа и най-вече добавена стойност, ще бъде и най-голямото нарастване на заплатите.

В секторите, които работят на закрепени цени, които не могат да бъдат индексирани, нарастването надали ще бъде с % на разрастващите се сектори, сподели ръководителят на БСК. Той уточни, че ИТ секторът, електротехниката, машиностроенето и други, чиито артикули са извънредно търсени сега, ще могат да си разрешат и по-голямо нарастване на заплатите от междинното за страната.

Потребителите в България ще усетят дейно понижението на цените на стоките и услугите от средата на февруари, още ръководителят на Българската стопанска камара. В началото на декември работодателите приканиха бизнеса да предприеме ограничения за преодоляване цените надолу поради обезщетенията за небитовите консуматори на ток през цялата 2023 година

Вече има закъснение на растежа на инфлацията, само че се чака тези резултати да се появят, откакто към този момент са в действие новите обезщетения, които са факт от 1 януари тази година, и първото понижение на сметките за ток би трябвало да се чака от бизнеса в средата на февруари. След това чакаме българският бизнес - небитовите консуматори, да отразят тази сигурност, която се дава с решението помощта да продължи през цялата 2023 година, в цените на стоките и услугите, сподели Митрев.

Вдигат минималната заплата у нас

През 2023 година небитовите консуматори на електрическа сила ще получават обезщетения в размер на 100 на 100 за употребената от тях електрическа енергия на цена на сегмента " ден напред " на " Българска самостоятелна енергийна борса " за съответния месец над прага от 200 лева за мегаватчас (MWh), а не както бе до момента - над 250 лева за MWh.
 istock istock
По думите на ръководителя на БСК,не може да се направи прогноза за междинното понижение на цените поради това, че при другите артикули и услуги цената на електрическата сила има друго отражение. Той подсети, че да вземем за пример за металургията тя е доста огромна част от разноските за произвеждане на стоманата.

Във фризьорството обаче тя е незначителна част, добави той. Най-общо се чака сензитивно понижение на цените да има при производствата, за които електрическата енергия има максимален дял в разноските. Всъщност, в случай че не се появят някакви други условия, които да не разрешат сходно понижение, то би трябвало това да се случи във всички браншове, добави Митрев.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР