Частният съдебен изпълнител Асен Т. бе осъден вчера от състав

...
Частният съдебен изпълнител Асен Т. бе осъден вчера от състав
Коментари Харесай

Осъдиха ЧСИ за длъжностно присвояване на 243 073 лева от специална сметка

Частният правосъден реализатор Асен Т. бе наказан през вчерашния ден от състав на Шуменския областен съд на 2 години и 10 месеца отнемане от независимост с 5-годишен изпитателен период. Присъдата беше постановена след признание на обстоятелствата в обвинителния акт на Окръжната прокуратура в Шумен от подсъдимия за длъжностно заграбване на 243 073 лв., което е в огромни размери, и за две закононарушения за отбягване установяването и заплащането на данъчни отговорности в изключително огромни размери, осъществени като продължавани закононарушения. Към избраното от съда общо наказване бе присъединено и отнемане от право Асен Т. да упражнява специалността си за период от 3 години, считано от 28 март 2017 година

Уважени са и шест цивилен желае в размер на 55 050 лв.,  които подсъдимият би трябвало да заплати за породените имуществени вреди на сдружения и физически лица. Асен Т. е наказан да заплати на Министерството на финансите сумите от 50 774 лв. и 15 886 лв. по почетените искове на страната дружно със законната им рента до окончателното им погашение, както и направените разноски на досъдебното произвеждане по сметка на Министерство на вътрешните работи и Окръжния съд в Шумен.

Делото против 48-годишния частен правосъден реализатор е на специфичен контрол в Апелативната прокуратура във Варна заради своя темперамент и тежестта на закононарушенията.

Подсъдимият встъпил в служба частен правосъден реализатор на 3 април 2006 година Още при започване на активността си съзнателно основал безпорядък и хаос във воденото счетоводство, с което улеснил бъдещата си активност по присвояването на непознати пари, които му били поверени да ги пази и ръководи. Действията му не останали незабелязани от Камарата на частните правосъдни реализатори. С решение на дисциплинарната й комисия той в началото бил осъден с неодобрение, последвали две санкции в размер на по 1000 лв.. Когато и това не постигнало дисциплиниращ резултат върху активността на Асен Т., през август 2013 година той бил санкциониран с 10 000 лв., а единствено четири месеца по-късно с друго решение на дисциплинарната комисия му било наложено наказване " Предупреждение за краткотрайно отнемане от дееспособност “.

Асен Т. разкрил специфична сметка за осребряване на имуществото на длъжници в две банки. В тях постъпвали суми за угаждане на вземанията на кредиторите. Тези средства по закон не могат да се употребяват за нищо друго, с изключение на за заплащанията на вземания на кредиторите.  

След отстраняването на Асен Т. от служба комисия, избрана от ръководителя на Шуменския областен съд, предала архива на частния правосъден реализатор на различен ЧСИ в Шумен. В служебната каса на отстранения била открита наличност едвам от 485,77 лв.. Започнали да постъпват сигнали за  липсващи парични средства. Приелият нов частен правосъден реализатор открил голям брой нарушавания с присвоени суми по разнообразни изпълнителни каузи.

Извършената инспекция открила, че по 18 изпълнителни каузи подсъдимият  Асен Т. е съумял да изтегли от специфичните сметки на каса или да преведе в свои персонални сметки сумата от 243 073, 97 лв.. Приложената по делото информация от съдебно-оценителната експертиза е над 10 листа, като има дни, в които Асен Т. е теглил от специфичната сметка по няколко пъти с съображение " икономически разноски “ или без да се прецизира защо ще похарчи средствата, предопределени единствено за угаждане вземанията на кредиторите.

Престъпната му активност не се лимитирала с длъжностните присвоявания в  огромни размери. Въпреки осъществените обилни парични приходи от активността си като частен правосъден реализатор, той не заявил част от тях и по този начин укрил данъчни отговорности, които са в изключително огромни размери за финансовите години от 2010 година до 2014 година

Асен Т. е възстановил част от присвоените пари на длъжници и кредитори, като саморъчно показал, че средствата са били непозволено усвоени от него. От това наказателно произвеждане Окръжната прокуратура в Шумен е отделила над 2000 изпълнителни каузи на произвеждане при подсъдимия частен правосъден реализатор, които се ревизират.  

Делото съдържа 94 тома. Разпитани в хода на досъдебното произвеждане са 61  очевидци и са направени голям брой експертизи.  

Присъдата на Шуменския областен съд предстои на митинг и обжалване пред Апелативния съд във Варна.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР