Частните линейки, работещи извън обхвата на спешната помощ, се вкарват

...
Частните линейки, работещи извън обхвата на спешната помощ, се вкарват
Коментари Харесай

„Обединени патриоти“ слагат край на нелегалните линейки със закон

Частните коли за спешна помощ, работещи отвън обсега на незабавната помощ, се вкарват в указател и ще подлежат на надзор. Законовата смяна за това внесоха Валери Симеонов и народни представители от НФСБ и Вътрешна македонска революционна организация.

В България към момента няма разпоредба, регулираща транспорта на заболели и ранени лица, отвън обсега на незабавната помощ. В момента е контролирана единствено незабавната помощ, като всички останали „ коли за спешна помощ “, отвън нея, нямат право да правят такава, само че го вършат без никакъв надзор. И това се случва в обстановка, сериозна за здравето на българите, показаха Валери Симеонов, Борис Ячев, Росен Живков и Георги Александров.

В интернет съществуват над 100 уеб страницата, предлагащи този тип услуги – всички работещи в сивия бранш, излиза наяве от направена инспекция. Нелегалните коли за спешна помощ в страната надвишават 180, единствено в София те са 55. От НФСБ показват фрапиращи случаи за липса на отговорност и надзор, в които има умряли хора и редица злоупотреби.

В края на октомври национална медия описа за умрял 33-годишен мъж. При първичния сигнал за болния, заради претоварване, колата за спешна помощ на ЦСМП не е могла да го вземе и на сигнала се е отзовала частна кола за спешна помощ, в която няма здравно лице, а бакалавър-икономист прави реанимационни дейности, дават образец вносителите.

Друг случай е с стара жена, платила 750 лева за превоз в София при регулярна цена на същата услуга от 50 лева

Цитирани са и случаи на умряли хора в коли за спешна помощ, които безусловно се „ изсипват “ пред незабавните отделения. Депутатите от НФСБ показват очевиден образец: „ Линейка “ стопира пред бариерата на ВМА (дори не пред Спешното) и „ изсипва “ тялото на умрял мъж на улицата. Вратите се затварят и „ колата за спешна помощ “ изчезва в незнайна посока. Служителите търсят по регистрационен номер адреса, само че подобен не се намира.

Има и други случаи с драматичен излаз, при които при търсене на притежателя по адресна регистрация, се оказва, че на същия адрес се намира ромска къща, в която няма такова лице.

Промените плануват „ Автомобилна администрация “ да води и поддържа указател на лицата, пренасящи заболели и ранени. Предвиждат се и редица условия – като наложително съществуване на професионално способени лица - медицински екипи, механически лица, диспечерски пункт, експлоатационен център, въвеждане на наложителни застраховки и условия за финансова непоклатимост.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР