Частните компании в глобален мащаб са привлекли финансиране, равняващо се

...
Частните компании в глобален мащаб са привлекли финансиране, равняващо се
Коментари Харесай

Частният сектор в глобален мащаб привлече 400 млрд. капитали само за 3 седмици

Частните компании в световен мащаб са привлекли финансиране, равняващо се на 400 милиарда $ единствено за първите 3 седмици на 2021 година, демонстрира разбор на Financial Times. Става въпрос за разнообразни форми на финансиране – било то корпоративни облигации, първично предложение на акции или друга форма на продажба на дълг или дялове.

Това е най-голямата сума, която частният бранш в миналото е привличал за този интервал на годината. Исторически междинната сума възлиза на 170 милиарда $ при започване на годината, твърди изданието, като употребява данни на Refinitiv, интернационален снабдител на финансова и аналитична информация с годишни доходи над 6 милиарда $.

Много от фирмите обаче се възползват от момента и откакто вземат финансиране от финансовите пазари, на първо време изплащат дивиденти на своите си притежатели. Така да вземем за пример компанията за строителни материали US LBM, която е с доста невисок кредитен рейтинг (тип junk), е пласирала емисия корпоративни облигации за 400 млн. $, с които обаче е платила на притежателя си Bain Capital. В Европа пък шведската компания Verisure е пласирала облигации за 2,5 милиарда евро, с цел да изплати незабавно по-късно дял от 1,6 милиарда евро на своя притежател Hellman&Friedman.

Също по този начин резервира се наклонността от предходната година огромна част от финансирането  да минава през компании със специфична цел по придобиване – (известни като SPAC – special purpose acquisition company). Това са сдружения, които се основават с единствената  цел да съберат средства на фондовите тържища, с цел да придобият дадена частна, непублична компания. Само от началото на 2021 година са били основани най-малко 61 такива сдружения, които са съумели да съберат от тържищата 17 милиарда $.

Рекордите са отбелязани, макар че в огромна част от Европа и Съединени американски щати дефицитът на ваксини и въвеждането на нови и нови ограничения за ограничение на ковид блокират огромна част от обичайна икономическа интензивност.

На пазара на облигации са били пласирани 337 милиарда $, а при предлагането на акции – други 64 милиарда $, сочат данните. Най-голямото IPO от началото на годината е на израелската компания за игри за смарт телефони Playtika, която притегли 2,2 милиарда $. В същото време китайската компания за акумулатори и електрически автомобили BYD,  в която забележителен дял има и емблематичния вложител Уорън Бъфет, усили капитала си като предложи нова емисия акции за 3,9 милиарда $. Дори компанията за видеоконферентни диалози Zoom, чиято акция се намали фрапантно с над 30% откакто започнаха да се появяват информации за ваксини, съумя да  притегли в допълнение финансиране от 1,8 милиарда $.
Най-големите покупко-продажби на финансовия пазар от началото на 2021 г. КомпанияСума (млрд. долара)Тип финансиранеBYD3.9увеличение на капиталаBank of Shanghai3.1облигации Playtika2.2първично  предлагане  на акцииZoom1.8увеличение на капиталаDelivery Hero1.5увеличение на капиталаAffirm1.4първично  предлагане  на акцииNIO1.3облигации Wuxi Biologics1.3увеличение на капиталаИзточник: Refinitiv 
„ Единственото, което има значение за финансовите пазари сега, е пазарната политика на централните банки. Тъй като няма сигнали за стягане на финансирането, пазарите работят все едно коронавирусът не съществува “, разяснява Джон Макклейн, портфолио управител от компанията за ръководене на активи Diamond Hill Capital Management.  

„ Парите, които централните банки печатат, би трябвало да идат някъде “, разяснява Джеф Томас, началник на отдел в американската борса Nasdaq. „ След като през 2020 година пазарните капитализации на редица компании се изстреляха в небето, доста други сдружения демонстрираха интерес да се качат на влака и също да станат  обществени компании “, добави той.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР