Частните дуели често се използвали като начин за решаване на

...
Частните дуели често се използвали като начин за решаване на
Коментари Харесай

Най-запомнящите се женски дуели в историята

Частните дуели постоянно се употребявали като метод за решение на въпроси на достойнството в предишното. Те се популяризирали в Европа от Италия в края на XV в., макар че институционалната процедура за провеждането на дуели е доста по-стара.

Двубоите били регламентирани със непоколебим кодекс и комплицирана процедура. Те зародили най-често вследствие на действителни или мислени обиди и оскърбления и от време на време най-тривиалните различия можели да ги провокират.

Провеждането на дуели било толкоз публикувана процедура във Франция, че през 1566 година присъединяване в двубой или в правосъден развой посредством пердах се наказвало със гибел.

Въпреки това тази традиция се завърнала през Революционния интервал и траяла да съществува и през ХХ век, въпреки че до тогава дуелите се водят най-вече за форма.

В Англия провеждането на дуели било неразрешено през 1819 година
.
Колкото и да са обичали дуелите аристократите, дамите нормално са употребявали други средства за решение на своите кавги и различия.

В историята обаче са записани странни случаи, при които дами вземали решение да се разправят с мечове и револвери. Имало е доста аргументи, някои от които тривиални, които довеждали до женски дуели: модерни актриси са се съревновавали между тях за това коя от тях е по-добра , всемирски дами са се борили за ситуацията си на публично събитие, а една жена даже се е сражавала с друга, откакто е била направена неприятна забележка за възрастта ѝ.

Но най-често повода за женските дуели е ревността към някой мъж.

Жените нормално не се биели между тях на живот и гибел, а постоянно единствено до прокървяването на някоя от тях. Разбира се, е имало изключения от това предписание.

Най-ранният регистриран женски двубой

Един от най-ранните известни дуели сред дами е извършен през 1552 година сред две неаполитански благороднички - Диамбра де Петинела и Изабела де Карази.

Kaто завладяващото събитие, случило се като контраст на лъскавата визия за рицарите в доспехи, борещи се за ръката на красива госпожица, е обвързвано това събитие, което се простира към спечелването на любовта на мъж - Фабио де Зересола.

Коя от двете дами е спечелила и дали в действителност е откраднала сърцето на Фабио, остава незнайно и до през днешния ден. Д уелът обаче е задоволително занимателен, с цел да бъде запечетан повече от 80 години по-късно в картина на Хосе де Рибера, наречена Combate de Mujeres (1636 г.).

Дуел по петилетки
.
Един от най-известните женски дуели в историята се е провел през 1792 година в Лондон сред лейди Алмерия Брадок и госпожа Елфинстоун.

Причината за този двубой е догатката на госпожа Елфинстоун, че лейди Алмерия е доста по-възрастна, в сравнение с твърди, че е.

"Вие сте била доста красива жена. Имате доста хубаво есенно лице даже и в този момент. Казват ми, че преди четиридесет години един юноша надали е можел да ви огледа безнаказано. "

Това толкоз разгневило лейди Алмерия (която твърдяла, че е на 30 години) , че извикала госпожа Елфинстоун на открито.

Двете се срещнали в Хайд парк и първо разменили няколко изстрела с револвери, резултатът от които била дупка в шапката на лейди Алмерия.

След това те траяли с пердах с мечове и тогава госпожа Елфинстоун получила лека рана на ръката си. Честта на лейди Алмерия била задоволена и те прекратили срещата си.

По-късно госпожа Елфинстоун написала на лейди Алмерия писмо с извинения.

Въпреки че историята звучи много завладяващо, нейната меродавност по този начин и не е потвърдена.

Патриотичен двубой
.
Според достоверни източници, през 1886 година две лекарки от разнообразни националности почнали чудноват спор. Пламенната френска феминистка и лекарка - мадам Мари-Роуз Асти дьо Валсайер влезнала в остра замяна на реплики с друга феминистка и американска лекарка на име мис Шелби по отношение на превъзходството на френските и американските дами медици.

В хода на дебата мис Шелби назовава мадам Асти дьо Валсайер идиотка. Не можейки да понесе обидата, мадам Асти дьо Валсайер хвърля ръкавицата на мис Шелби.

Последната като по-добра фехтовачка, буен бранител на този спорт за дамите и даже сама управлява школа по фехтовка. Изходът от дуела бил превдварително решен, макар че тя обилно дала на мис Шелби 15 дни за тренировки . Ранена в рамото от мадам, мис Шелби е принудена да признае, че френските лекари са по-добри от американските си сътрудници.

Най-странният женски двубой: Жените с голи гърди се бият за цветя
.
Може би най-странният от всички записани в историята дуели сред дами, е този сред две австрийски благороднички през 1892 година

Поради изцяло несериозна причина, несъмнено. Разногласията сред принцеса Паулина Метерних и графиня Анастасия Киелмансег са свързани с аранжирането на цветя за Музикално-театралното ревю във Виена, на което принцесата е почетен ръководител, а графинята - ръководител на Дамския комитет. Въпросът се оказал задоволително сериозен, с цел да решат, че единствено двубой може да го позволи.

Придружавани от секунданти и от подготвена лекарка, дуелиращите се отпътували за Вадуц, с цел да се ангажират. Тук, по съвет на баронесата, която ги придружавала, научили за последствията от попадането на плат в раните и възможното ѝ възпаление, двете дами се събличат до кръста. Единствените присъстващи мъже били прислужниците, които били помолени да се отдалечат и да застанат с тил към действието.

Въпреки това, когато двете дами почнали дуела - принцесата нанесла порезна рана в носа на графинята, а графинята пробола принцесата в ръката, секундантите припаднали от гледката. Виковете на дамите предиздвикали прислужниците да се притекат на помощ, само че баронеса Любинска ги отблъснала с чадъра си, крещейки: "Отвърнете си очите, сластни нещастници. "

Ожесточена борба
.
Дуелите се популяризират и в Америка, а един от последните дуели в типичен жанр се организира през 1900 година сред две всемирски дами в Мексико . Марта Дуран участвала на бал дружно с любовника си Рафаел Рикелме. Рафаел обаче си харесал Хуана Луна. Хуана почнала да попива възхищението му.

Двете дами влизат в спор и считат, че могат да го решат най-добре с двубой.

Това обаче се оказала жестока битка, която не приключила единствено с едно пронизване. Тя траяла, до момента в който Марта не била тежко ранена, а Хуана съумяла да нарани ръката си с меча в резултат на това. Марта нямала различен избор, с изключение на да се съгласи и да се откаже от Рафаел.

Но нещата не завършили дотук. Марта трябвало да се обърне и към хирург. Въпросът стигнал до ушите на полицията и Хуана и секундантите били задържани и хвърлени в пандиза.



Всичко завършило с това, че двете дами се отказали непринудено от Рафаел.

Макар и да не са толкоз публикувани, колкото мъжките дуели, наподобява, че много дами са прибягвали до тази процедура, с цел да позволяват персонални кавги и различия.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР