Частни клубове за магистрати, контрол чрез подслушване, компромати от тайни

...
Частни клубове за магистрати, контрол чрез подслушване, компромати от тайни
Коментари Харесай

Сарафов с кого танцува? Кой стои над главния прокурор

Частни клубове за магистрати, надзор посредством подслушване, компромати от секрети записи, закани и убийства. Звучи като престъпен трилър, само че става въпрос за българската правосъдна система. Това, което липсва в поредицата, е правдивост и използване на закона. Възможно ли е това без политически чадър?

Чистене на системата или почистване на сметки. Напрежението в прокуратурата ескалира след. Няма еднопосочен отговор какво е било въздействието на този човек в подмолните сделки в правосъдната система. Но е реалност, че неговата гибел предизвика, която да изследва какво тъкмо е правил.

Заради гибелта му още веднъж се заприказва и за друга фигура с въздействие в правосъдната системата – тази на , който беше осветлен в следствие на неправителствената организация Антикорупционен фонд за кръга от зависимости, образуван към ресторант .

Мрежите на въздействие на Еврото и Нотариуса пък се, измежду които са актуалният и някогашният основни прокурори – Борислав Сарафов и Иван Гешев .

Убийството на Нотариуса предизвика и други събития. Започнаха разбърквания в. Поводът е сигнал от, който пък се е употребил с подкрепи.

Смъртта на Божанов вкара в дневния ред на обществото и негови остарели закани против съдии. А заканите.

Каква обаче е огромната картина зад едно ликвидиране, в което на напред във времето се вадят компромати за интимни връзки, а политическият чадър остава в сянка?

В Студио България на Свободна Европа беседваме с журналиста Борис Митов .
Най-важното от изявлението " Ситуацията в прокуратурата наподобява като да са воювали две банди ". " Единственото нещо, което знаем сигурно, е, че в прокуратурата са работили групи прокурори, които под давление на свои началници са правили дейности, за които най-малкото има много съществени подозрения, че не почиват на закона ". " Прокуратурата наподобява като една институция, която се ръководи еднолично от този, който стои на върха на пирамидата. Която се задейства единствено по линия на личните персонални ползи на основния прокурор ". " Основната цел е, не да се разкрие цялостната картина на корупция и надзор в правосъдната власт и изпълнителната и законодателната, а по-скоро да бъдат махнати хората, които най-вече са се компрометирали, най-публично са били осветени ". Сарафов против Гешев
В понеделник се случи нещо много извънредно. Прокуратурата. Целта на публикуваната информация е да стане ясно, че делото против Петьо Петров-Еврото е прекъснато, тъй като е водено за да бъдат дискредитирани магистрати.

Става въпрос за следствие против Петров, стартирано през 2023 година от Софийската районна прокуратура (СРП). В оповестеното разпореждане се споделя, че СРП не е имала право да стартира такова следствие, то е стартирало след устно предписание на тогавашния основен прокурор Иван Гешев до тогавашния ръководител на СРП Невена Зартова. Водено е целеустремено за да дискредитира тогавашния заместител на Гешев, а в този момент изпълняваш функционалността основен прокурор Борислав Сарафов.

„ От това разпореждане излиза, че лебедовата ария на Гешев в прокуратурата е била да нападне Борислав Сарафов “, сподели Борис Митов. По думите му „ настоящето управление на прокуратурата твърди чрез това разпореждане, че всички дейности, които са осъществени под давление на Гешев по следствието против Пепи - Еврото и атакувайки Сарафов, са противозаконни и почиват на изфабрикувани доказателства. Митов сподели, че „ дали това е по този начин, ние не знаем “.

Според него „ единственото нещо, което знаем сигурно, е, че в прокуратурата са работили групи прокурори, които под давление на свои началници са правили дейности, за които най-малкото има много съществени подозрения, че не почиват на закона “.
Политическият чадър
В следствията за мрежите на въздействие на Пепи Петров - Еврото и Мартин Божанов – Нотариуса, оповестени от Антикорупционния фонд, се загатват имена на политици, които имат мощно въздействие в прокуратурата. Общественото внимание обаче е ориентирано към евентуалните компромати, с които двамата са разполагали за висши магистрати.

„ Когато си прокурор и знаеш, че основният прокурор не е най-високото нещо в прокуратурата и че каквито и записи да имат за теб, не е казусът в прокуратурата, а казусът е в някой по-високо от нея “, сподели Митов. По думите му този „ някой “, „ управлява и самия основен прокурор “ и „ тогава ти се притесняваш не от прокуратурата, ти се притесняваш от този, който е над основния прокурор. А основният прокурор е просто реализатор, който е малко по-овластен от теб “.

Според Митов „ главната цел е не да се разкрие цялостната картина на корупция и надзор в правосъдната, изпълнителната и законодателната власт, а по-скоро да бъдат махнати хората, които най-вече са се компрометирали, най-публично са били осветени. В този смисъл те стават все по-токсични. И тази система да продължи да си работи по остарелия метод “.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР