Частни фирми търгуват между 100 и 150 лева на кубичен

...
Частни фирми търгуват между 100 и 150 лева на кубичен
Коментари Харесай

Два пъти е скочило търсенето на дърва за огрев за зимата


Частни компании търгуват сред 100 и 150 лв. на пространствен метър и нагоре дървата за огрев за тази зима. И това зависи от района. По-лошото е, че има места в страната, където описът с чакащите семейства продължава да е прекомерно дълъг и не се знае дали ще може да бъде изпълнен.

Дървата за огрев и дървесината у нас идват от държавните горски стопанства, общинските предприятия и частните гори. Над 1/3 от хората в страната се отопляват на дърва, а страхът от липса на газ тази зима даже е нараснал поръчките за доставки, споделят от складовете.

" Територията е съвсем 240 000 хектара. Цената на дървесината, която продаваме на физически лица варира от 53 до 68-70 лева на тримерен пространствен метър, само че това е цената на страната в гората на краткотраен склад. Другото терзание е, че в ретроспекция предходните три години сме подавали сред 58-60 хиляди кубика годишно, тази година бяхме планували 80 хиляди кубика. Към края на август реализирахме съвсем 70% от тях ", изясни пред Българска национална телевизия Цветелин Миланов - шеф на предпирятие за дървесина в Габрово.

След среща в министерството и позволение са нараснали количествата дървесина за продажба общо 108 500 кубика, което е два пъти повече.

Заради голямото търсене се стига до такава степен, че дървесината незабавно се извозва от горите.

" Проблемът с високите цени е комерсиалната политикана компаниите. За нерегламенитрана сеч - от началото на годината имаме открит по-малко от половин % нелегално изсечени дървета ", разяснява Миланов.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР