Частната космическа ракета “Антарес, разработена от корпорация Орбитал, се представи

...
Частната космическа ракета “Антарес, разработена от корпорация Орбитал, се представи
Коментари Харесай

УСПЕХ!!! Първият полет на частната ракета “Антарес” завърши благополучно!

Частната галактическа ракета “Антарес ”, създадена от корпорация Орбитал, се показа чудесно по време на първия си полет. Ракетата излетя тъкмо в 00:00 ч. българско време, през днешния ден, на 22 април, а броени минути по-късно изведе в ниска околоземна орбита симулатор на галактическия транспортен съд “Сигнус ”.

Изстрелването на ракетата беше предшествано от две отлагания – първото (през миналата сряда) заради механически аргументи, а второто (преди едно денонощие) заради неприятно време.

Космическата ракета “Антарес ” има доста забавна история. Макар и създадена от частна компания, освен това американска, бихме могли да кажем, че ракетата води началото си от възкръснала технология, в началото създадена за провалилата се стратегия на Съюз на съветските социалистически републики за изпращане на човек на Луната през 60-те години на предишния век.

 Antares Launches

Космическата ракета “Антарес ” на частната корпорация Орбитал излетя в 00:00 ч. на 22 април 2013 година Photo credit: NASA TV

Ракетата “Н1 ”, създадена в някогашния Съюз на съветските социалистически републики, била аналог на американската “Сатурн 5 ”. Както знаем доста добре, ракетата “Сатурн 5 ” била сполучливо създадена и извела наред кораби от серията “Аполо ”, астронавтите на които стъпили за пръв път на Луната. Но Съюз на съветските социалистически републики нямали това благополучие – сред 1969 и 1972 били извършени четири изстрелвания на ракети “Н1 ” – и всичките приключили с неуспех. Съюз на съветските социалистически републики се отказали от лунната конкуренция след четвъртия полет и почнали стратегия за извеждане на галактически станции в околоземна орбита. Голяма част от хардуера на амбициозната лунна стратегия събирала прахуляк по складовете в продължение на десетилетия.

Двигателите на първата степен на “Н1 ” биват преоткрити след колапса на Съюз на съветските социалистически републики, а някои от тях биват изкупени от Съединени американски щати (както писах неотдавна на страниците на уебсайта). В Съединени американски щати компания Аероджет ги усъвършенства и през днешния ден те са известни под името AJ26. Два мотора от този вид задвижват първата степен на новата ракета “Антарес ”.

Днес в 00:00 ч. моторите на първата степен на “Антарес ” се възпламениха. Близо четири минути по-късно се случи разделянето на степените. Последва комплициран интервал от полета (излъчен по НАСА ТВ), при който цели 83 секунди след разделянето на степените се отдели и обтекателят на ракетата. Пет секунди след отделянето на обтекателя, се отдели и междустепенният отсек. След още четири секунди се възпламени и моторът на втората степен.

Някой ден ракетата “Антарес ” ще извежда галактически кораби от серията “Сигнус ”, които ще доставят потребен товар на “Международната галактическа станция ”. Но през днешния ден полетът беше първи и ракетата изведе в космоса не функционален галактически транспортен съд, а негов макет. Симулаторът беше оборудван със датчици, които изпращаха към земята значима информация за натоварването по време на изстрелване. Тази информация ще бъде потребна при провеждането на първия полет на същински транспортен съд “Сигнус ”.

След днешния ден бихме могли да кажем, че частната космонавтика в Съединени американски щати е довела до появяването на две ракети, способни да извеждат товарни галактически кораби в околоземна орбита. Това е доста значимо достижение, изключително като се има поради, че галактическите совалки бяха изведени от употреба през 2011 година. Днес НАСА разчита главно на частни компании като СпейсЕкс и Орбитал. СпейсЕкс към този момент организира постоянни полети до “Международната галактическа станция ” – на ракети “Фалкън ” и кораби “Драгън ”. Компания Орбитал  ще би трябвало да “догони ” СпейсЕкс. Днешният полет бе едвам първи за ракетата “Антарес ”. Все още следва да забележим съединяване и сполучлива доставка на потребен товар до станцията. Следващият полет на “Антарес ” се планува за септември месец тази година. Тогава ракетата ще би трябвало да изведе функционален транспортен съд “Сигнус ”, който ще се скачи с “Международната галактическа станция ”.

НАСА се надява, че частните корпорации ще са в положение някой ден да извеждат и хора в космоса. Засега Орбитал не възнамерява да създаде пилотиран вид на кораба “Сигнус ” и ракетите “Антарес ”. Но СпейсЕкс има проекти за пилотирани полети, дружно с още две компании – Боинг и Сиера Невада.

Несъмнено живеем в доста забавни времена. От през днешния ден частният галактически бранш разполага с две ракети за транспортни потребности до околоземна орбита. А още какви ли забавни събития предстоят? Остава да видим…

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР