Частната космическа компания SpaceX съобщи, че има опасност да загуби

...
Частната космическа компания SpaceX съобщи, че има опасност да загуби
Коментари Харесай

SpaceX загуби 40 сателита в геомагнитна буря

Частната галактическа компания SpaceX заяви, че има заплаха да загуби към 40 спътника, които изстреля предходната седмица.

Причината - геомагнетична стихия, която е спряла тяхното разгръщане в орбита. На 3 февруари компанията на Илон Мъск изстреля следващите 49 спътника по програмата Starlink, която цели да прати най-малко 12 000 апарата към Земята, с вярата да бъдат утвърдени още 30 000.

При последното изстрелване обаче геомагнетична стихия от Слънцето удари външната атмосфера на Земята. Подобни стихии са нормални, когато има мощни слънчеви изригвания, и в множеството случаи нямат сериозен резултат върху земната повърхнина - атмосферата ни защищава от тях. В горните пластове обаче температурите се повишават поради бурята, плътността на атмосферата се подвига съществено.

Хората на Мъск са създали всичко допустимо да спасят спътниците, само че по всяка възможност до 40 от новите сателите ще изгубят височина и ще изгорят в атмосферата.

SpaceX прати и вкара в приложимост към този момент 1465 спътника, като задачата на първия стадий е 1584 да са в орбита и да основат първото равнище на сателитното " съзвездие ", което да обезпечи интернет на отдалечение места на съвсем цялата планета.

Компанията на Мъск се похвали и със 145 000 консуматори на Starlink в 25 страни - растеж с 5000 от ноември предходната година. Всеки от тях е платил 500 $ за хардуер и заплаща по 100 $ на месец за самата услуга. Интересът обаче бележи спад, а загубата на 40 спътника ще е сериозен финансов удар даже за една от най-богатите компании в света.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР