Частната фирма Евролаб 2011“ трябва да напусне помещенията, които заема

...
Частната фирма Евролаб 2011“ трябва да напусне помещенията, които заема
Коментари Харесай

Заповед на БАБХ вади Евролаб 2011 от сградата на Капитан Андреево

Частната компания „ Евролаб 2011 “ би трябвало да напусне пространствата, които заема на "Капитан Андреево ". Това излиза наяве от заповед, издадена от шефа на Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) проф. Христо Даскалов ​. Срокът за осъществяване е 14 дни.

Дружеството би трябвало „ да опразни всички пространства, които държи без правно съображение по отношение на контракт за наем “ на граничния пункт, написа в документа.

Заповедта позволява авансово осъществяване, което значи, че компанията би трябвало да бъде изведена незабавно.

Освен това организацията разпорежда на „ Евролаб 2011 “ неотложно да прекрати лабораторната си активност на границата поради спор на ползи.

Фирмата „ Евролаб 2011 “ влезе във фокуса на публичното внимание при започване на април. Тогава стана ясно, че страната непринудено й е предоставила монопола върху извънредно печеливша активност на границата.

През май държавното управление реши да прекъсне потока от пари към сдружението.

Според кабинета "Петков " точно дейностите му по преодоляване на контрола на трафика на „ Капитан Андреево “ са една от главните аргументи, довели до свалянето на държавното управление.
“Помещенията ни трябват “
Заповедта на шефа на БАБХ е издадена в петък и 14-дневният период за освобождението на постройката изтичат на 15 юли. „ Те са трансформирали напълно предназначението на пространствата, което за нас е проблем. А тези пространства ни трябват “, сподели за Свободна Европа шефът на БАБХ проф. Христо Даскалов.

С разпореждането на шефа на БАБХ от петък договорът за наем с „ Евролаб 2011 “ се приключва, а организацията си желае пространствата незабавно. Държането на парцелите „ без правно съображение за нескончаем интервал от време извънредно би затруднило активността, която следва да се прави в тези обекти от страна на БАБХ и не би подсигурило безпрепятственото осъществяване на формалния надзор “, написа в заповедта.

Според БАБХ „ неотложно следва да се прекрати реализирането на граничен ревизионен надзор върху импортирани първични материали и храни от скотски и растителен генезис от наемателя „ Евролаб 2011 “ заради съществуване на спор на ползи “. Като мотив е посочено и това, че в контракта за наем на пространствата не написа, че те могат да се употребяват за лабораторна активност.

В основата на спора на ползи е фактът, че компанията съставлява притежателите на товари, само че по едно и също време с това ги и управлява.

Управителят на компанията "Евролаб 2011 " Васил Димитров сподели пред Свободна Европа, че не е осведомен със заповедта на БАБХ, съгласно която би трябвало да освободи пространствата и не може да разяснява.
Договор в 12 без 5
Помещенията, които Агенцията по храните си желае, са били отдадени чартърен на „ Евролаб 2011 “ с контракт, подписан на 31 декември 2021 година Именно те дават опция на компанията да затвори цикъла на инспекция на границата, като по едно и също време съставлява, ревизира и пропуща през границата компаниите, пренасящи плодове и зеленчуци.

От преценката на чиновниците на "Евролаб 2011 " зависи дали камионите могат да минат бързо и безпроблемно, или ще се позабавят с транспорта на стоката.

„ Тази активност генерира по 5 хиляди лв. на час “, сподели за Свободна Европа депутатът Константин Бачийски („ Продължаваме промяната “). Според ръководителя на парламентарната комисия по предварителна защита и противопоставяне на корупцията Михал Камбарев ( "Продължаваме смяната ") загубите за страната от монопола на частната компания са достигали 200 млн. лв. годишно.

В претекстовете на заповедта е обяснена хронологията на сключването на контракта сред БАБХ и "Евролаб 2011 " точно на Нова година. Определянето на наемател на пространствата е станало в несъгласие със заповед на министъра на земеделието да не се подписват разпоредителни покупко-продажби до встъпването в служба на нов шеф на БАБХ.

Проф. Даскалов е назначен на 30 декември и е встъпил в служба на идващия ден. В същия ден е подписана и заповедта за установяване на наемател на въпросните пространства, само че това е направено от изпълняващият дължността шеф Николай Роснев. Според юристите на организацията това не е влизало в пълномощията му и прави оскъдна заповедта, с която дефинира "Евролаб 2011 " за наемател.

В момента контролът на границата се прави от организацията по храните. Наети са и служащи за товаро-разтоварната работа. Пробите се изпращат в София, а изчакването е сред 4 и 12 часа.

От организацията регистрират над два пъти растеж на приходите за времето, в което правят контрола. За интервала от 20 май до 28 юни издадените фактури са в размер на над 3,6 млн. лева За съпоставяне за същия интервал на предходната година те са 1,56 млн. лева
  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available

Генка Шикерова е проверяващ публицист в Свободна Европа от 2020 година. Работила е дълги години в бТВ и Нова телевизия.
Фейсбук конгрес Най-ново видео  Нови членове, още военни в Европа, нова помощ за Украйна. Какво реши НАТО в Мадрид  please wait
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР