Частна военна компания под различни имена присъства в Украйна отпреди

...
Частна военна компания под различни имена присъства в Украйна отпреди
Коментари Харесай

Христо Грозев: Украйна елиминира стотици от частната армия Вагнер |

Частна военна компания под разнообразни имена участва в Украйна отпреди влизането на формалната съветска армия в страната. Наблюдаваме компанията " Вагнер " и забелязахме, че към 100-120 души от нея влязоха на украинска територия. Следващите седмици влязоха доста повече и огромна част от тях бяха отстранени от украинската армия.

Това твърди пред БНР проверяващият публицист Христо Грозев, изпълнителен шеф и ръководител на борда на проверяващото издание Bellingcat. 

Според него това е най-лошата част от войната, тъй като е неконтролирана от никого паравоенна организация, финансирана от разнообразни олигарси. Грозев твърди, че част от финансирането идва от така наречен " персонален готвач " на съветския президент Владимир Путин - Евгений Пригожин, а другата част идва от синове и зетьове на генерали от съветското военно разузнаване.

" Това е рентабилен бизнес, получават пари от Министерството на защитата. Не съблюдават законите на войната. Могат да правят убийства, без да се ползва Женевската спогодба. Могат да бъдат пратени със лист за нападение. Например, членове на тази група " Вагнер " споделиха, че в листата им е бил украинския президент Володимир Зеленски. Загубите измежду членския им състав не се регистрират пред обществото в Русия. Това е преимуществото за Кремъл да употребява тези форми ", уточни Грозев.

По думите на му на този стадий на следствието е открита личността на 150 офицери от ФСБ със задача да развиват мрежа от свои сътрудници в Украйна, които са политици и публицисти, блогъри, хора, които могат да въздействат на публичното мнение. 

" Всеки от тях се е срещал със своите сътрудници в скъпи дестинации по света, да вземем за пример в Малдивите. Общата изхарчена сума за 7 години е голяма. Резултатът е на практика никакъв, тъй като тази агентурна мрежа не влезе в помощ на съветската инвазия. Това са опозиционни партии, основно с проруска устременост. Финансирали са даже придвижване с демократични визии, което си е разрешавало да подлага на критика и Кремъл ", добави той.

По думите му преди към две седмици източници в Русия са изразили терзание, че Путин е в гняв и може да прибегне до обезверени ограничения, като употребява нуклеарно оръжие, с цел да смени разказа.

" Към днешна дата тяхното виждане е, че е прекомерно слаб, с цел да го направи. Между него и аленото копче има петима души, които да изпълнят поръчката. На този стадий има най-малко двама от тях, които няма да я изпълнят, тъй като няма да има кой да ги отбрани при един предстоящ Нюрнбергски развой. Тези хора знаят загубите от войната. Много добре си показват какъв брой слаб ще бъде Путин след три-четири месеца ", уточни проверяващият публицист.

Според него в историята няма случай, в който някой общественик да наложи сходна висока цена, в това число на своя хайлайф, и те да го оставят на мястото му.

" Затова си мисля, че някой готви нещо там, покрай него ", съобщи Христо Грозев. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР