Частна малка ВЕЦ централа наводни път в Кадиево. Хора газят

...
Частна малка ВЕЦ централа наводни път в Кадиево. Хора газят
Коментари Харесай

Водното огледало на частна ВЕЦ в Кадиево преля

Частна дребна Водноелектрическа централа централа наводни път в Кадиево. Хора газят във вода до колене, с цел да отидат от едната страна на селото до другата, преминавайки през жп подлез. При колите пък водата доближава съвсем до праговете им и всеки минава на шанс, оповестява "Марица ".
Това е единственият път, който се употребява, с цел да пресечем от едната страна на селото до другата, защото жп линията разделя Кадиево на две, описват локалните. Според тях това е същински пъкъл. "Трябва да избираме или да рискуваме живота си през жп линията, или да запретваме крачолите и да газим във вода ", оплакват се в селото.
Работници на кметството непрестанно почистват шахтите, само че водата от водното огледало на мини ВЕЦ-а избива и наводнява пътя. Според кадиевци тя се задържа във водното огледало на оборудването. Мини ВЕЦ-а в Кадиево е инвестиция за 5 млн. евро на Едноличен търговец „ Нат 2004 ". Собственикът й Васил Тасев е първият в България, който получи отстъпено право на градеж от Министерския съвет.
Всички централи, изграждани до момента от частни компании, не са имали такова позволение и на процедура оборудванията им са владеене на страната. ВЕЦ-ът край Кадиево създава 10 милиона киловатчаса еленергия годишно. Обектът е вдигнат в коритото на река Въча, а наоколо е построено водно огледало като част от оборудването. През февруари обаче специалисти на ВиК -Пловдив позволиха, че водното огледало на минивеца е причина за повишените равнища на манган, засечени във водата на село Брестовица, което е единствено на няколко километра от Кадиево.
Водното огледало, което е част от минивеца, е трансформирало потока на подводните води и това е довело до замърсяването на питейната вода. Сондажът с най-високо наличие на манган, който зарежда Брестовица, бе спрян краткотрайно през февруари, а селото мина на водоноски. Днес обаче селото търси помощ от разнообразни институции поради неприятното качество на водата. Хората изясняват, че тя не става за пиянство, защото тече с цвят на кока-кола и се опасяват от мангана в нея. В Брестовица към този момент е основано съдружие "Живот за Брестовица ", а поданици заплашват с митинг, в случай че казусът с водата не бъде решен.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР