Частите на Ислямската революционна гвардия на Иран, известни още като

...
Частите на Ислямската революционна гвардия на Иран, известни още като
Коментари Харесай

ЦРУ: Ирански спецчасти са планирали терористичен акт в България

 Частите на Ислямската революционна армия на Иран, известни още като " Кудс " (Islamic Revolutionary Guard Corps (IRGC)/Qods Force), са възнамерявали терористичен акт на територията на България, само че той е бил осуетен. Това се показва в обновения отчет на ЦРУ за терористичните организации по света (на стр. 3 от общо 6).

Гвардията, със седалище в Техеран, подържа дейни цели в Иран и района на Близкия изток, както и в Афганистан, Газа, Ирак, Ливан, Сирия и Йемен; има качествата да прави офанзиви в целия свят, в случай че иранското управление сметне за належащо.

През последните години бяха разкрити и осуетени планувани от " Кудс " терористични офанзиви в редица страни по света, в това число Албания, Бахрейн, Белгия, Босна, България, Дания, Франция, Германия, Кения, Турция и Съединени американски щати.

Централно разузнавателно управление на САЩ слага преди всичко измежду задачите на Гвардията Израел. Сунитските режими се възприемат като опасност, изключително Саудитска Арабия.

" Кудс " има способността да се бори стандартно и да организира необятен набор от терористични офанзиви. В интервенциите си употребява и прокси и партньорски сили като Хизбула (която беше упрекната за атентата в Сарафово през 2012 година - б.р.) 

Разполага с необятна гама от оръжия, които дава на прокси/партньорски сили, в това число стрелково оръжие, ракети и въоръжени безпилотни летателни апарати, морско и сухоземно армейско въоръжение.

Командирът на Гвардията е военачалник Хосейн Салами.

Елитните бригади " Кудс " са формирана през май 1979 година директно след рухването на шах Мохамед Реза Пахлави и за отбрана на ислямската гражданска война. Командната конструкция на IRGC заобиколи определения президент и мина на  непосредствено послушание на аятолах Хомейни.

Към днешна дата силите на Гвардията наброяват към 15 000 опитни бойци.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР