Частичното влизане на България в Шенген няма да промени нищо

...
Частичното влизане на България в Шенген няма да промени нищо
Коментари Харесай

Йордан Арабаджиев : Българите плащат с 15-18% по-високи цени заради непълното ни приемане в Шенген

Частичното влизане на България в Шенген няма да промени нищо за българския транспортен бизнес. Това, че сме част от Шенгенското пространство по въздух и море, по никакъв метод не благоприятства транспортния бизнес. Около 95% от българския импорт и експорт се реализира по суша. Остава доста дребна част, която се възползва от приемането ни в Шенген. Това сподели в изявление за Novini.bg изпълнителният шеф на Съюза на интернационалните превозвачи Йордан Арабаджиев. 

Непълното приемане на България в Шенгенското пространство " бърка в джоба " на всеки български консуматор, изрази страдание той. 

" Загубите не са единствено за транспортния отрасъл. Влияят непосредствено върху стопанската система на страната. По наши калкулации, транспортният бизнес губи към 200 млн. лева за 1 година от неприемането ни в Шенген. Прехвърлено върху българската стопанска система, приказваме за над 5 милиарда лева, което е към 4% от Брутният вътрешен продукт. Стоките, които българските консуматори употребяват, се оскъпяват с 15-18%. Затова се вижда, че дадени артикули в България са по-скъпи в сравнение с в Западна Европа ", изясни Арабаджиев. 

Пред сектора остават провокации, измежду които транспонирането на част от пакет " Мобилност " и по-конкретно Директивата за командироване. " Законът е в Народното събрание, ще чакаме там от нашите депутати да одобряват подобен метод, който да не отнеме конкурентното преимущество на българския транспортен бизнес. Предстоят нелеки договаряния. Сериозен проблем виждаме в Зелената договорка, по какъв начин въглеродният отпечатък ще се отрази върху транспортния бизнес. Във вътрешен проект проблеми пред нас са опашките по граничните пунктове, ТОЛ системата, затворените пътища. На транспортния бизнес би трябвало да му се обезпечи среда, с цел да бъде миропомазан да прави бизнеса си с минимум спънки ", прикани Арабаджиев. 

" Нашият бизнес е комплицирана материя, динамичен е и проблемите непрекъснато идват от разнообразни страни ", заключи ръководителят на Управителния съвет Ангел Траков. 

Мечтата му е да види транспортният отрасъл единен в една обща организация. " Проблемите ни са идентични, не би трябвало да се разделяме ", уверен е Траков.  

" Това, което дава мощ на активността и работата ни, е, че постоянно проучваме проблемите, вместо единствено да ги маркираме, и постоянно предлагаме вероятни решения, когато седнем на масата на договарянията ", посочи той.

" Всичко, което вършим, е в полза на потребителя ", акцентира Ангел Траков. 

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР